Срещу петимата българскигражданивъв Великобритания, обвинени в участие в руска шпионска

...
Срещу петимата българскигражданивъв Великобритания, обвинени в участие в руска шпионска
Коментари Харесай

Делото срещу петимата българи, обвинени в шпионаж във Великобритания, започва през 2024г.

Срещу петимата българскигражданивъв Англия, упрекнати в присъединяване в съветска шпионска мрежа, щеима развой, само че той най-вероятно ще стартира в края на октомври идната година, съобщиднессъдията, който гледа делото в Централния углавен съд, съобщи БНР.

Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова се явиха още веднъж посредством видеовръзка на трето чуване през днешния ден в Централния углавен съд („ Олд Бейли “) в Лондон, само че на процедура само с цел да потвърдят имената си. Не се стигна дори до питане дали се признават, или не.

Съдията по делото Джеръми Бейкър постанови обаче, че плануваното като настрана дело против Русев, Джамбазов и Иванова - за владеене на подправени документи за идентичност, в този момент ще се гледа по едно и също време с общото дело за шпионаж в интерес на Русия.

Съдията дефинира 28 октомври 2024 година като дата за началото на процеса, само че могат да настъпят промени. Очаква се процесът да продължи към 4 месеца.

Петимата български жители бяха задържани от полицията за битка с тероризма през февруари тази година. Прокурорите ги упрекват в наблюдаване и враждебни дейности от името на Русия против съответни цели, в това число евентуални отвличания, за интервала 30 август 2020 година – 8 февруари 2023 година.

Смята се, че шпионската клетка е поддържала връзки с австриеца Ян Марсалек, някогашен основен действен шеф на разплащателната компания Wirecard, трансформирал се в най-издирвания човек в Германия поради финансови измами. Марсалек не е обвинен по английското дело против българите.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР