Срещу още 7 полицаи са образувани дисциплинарни производства за упражняване

...
Срещу още 7 полицаи са образувани дисциплинарни производства за упражняване
Коментари Харесай

10 души годишно... МВР не тества служителите си дали овладяват гнева, след като веднъж са постъпили на работа

Срещу още 7 служители на реда са формирани дисциплинарни производства за практикуване на полицейско принуждение на митинга на футболните почитатели в София. Това оповестява Нова тв, цитирайки свои източници.

Както публично бе обявено, досега управлението на Столична дирекция на вътрешните работи е отстранило трима служители на реда, против други двама процедурата беше висяща, а инспекцията продължава.

Пред медията психологът от Института по логика на психиката на Министерство на вътрешните работи Марияна Зарова дава отговор на въпроса: ревизира ли се психичната склонност на чиновниците на реда. Оказва се, че отговорът е „ не ”. Освен, в случай че не проявят тежки признаци.

Гледахте ли клиповете с полицейско принуждение от митинга на футболните почитатели?

- Отчасти да.

Какво виждате на тях?

- Хора в униформи, които бият жители. Контекстът е един митинг, разгласен като кротичък, и минал с голям брой провокации, с доста тежки реакции от двете страни, което евентуално е обвързано и с това, което виждаме на тези клипове. Обвързано по някакъв причинно-следствен метод.

Заради провокациите ли се стига до полицейското принуждение?

- Най-малкото, провокациите подвигат равнището на яд в полицейските чиновници, който се удържа по метод, в който професионалната роля го предписва и го изисква. За страдание, при някои хора този механизъм в някакъв миг на удържане на този яд се срутва и ставаме очевидци на сходни подиуми.

Далеч съм от концепцията да извинявам полицейското принуждение. Не мисля, че някой в тази система и отвън нея би оправдал каквато и да е форма на принуждение, изключително когато пък го вършат хора в униформа, чиято роля е да пазят закона, да реализират предварителна защита на насилието над жители. И може би това го прави още по-скандално и още по-неприемливо.

Как стигат дотук?

- Факторите са доста и позволявам, че те са с кумулативен резултат, с струпване във времето. В Института по логика на психиката на Министерство на вътрешните работи се прави първичният асортимент на претенденти. Трудно ми е да си показва, че някой влиза в системата с такова желание.

Всеки един агресор или предразположен на сходно принуждение бихте уловили в Института?

- Подборната процедура е много обширна. Състои се от две елементи и продължава през целия ден. Има голям брой личностни въпросници, които са стандартизирани. Това са въпросници, които са преведени и които се употребяват в целия свят.

Досега отстранените са двама старши-инспектори и един шеф на отряд. Това са чиновници, прекарали много години в системата. Тези хора минават ли от време на време през психотест, с цел да се ревизира тяхната психическа склонност?

- Не, няма такава процедура. Психологическата склонност се открива само на входа на системата.

И в никакъв случай повече през годините не се ревизира?

- Към момента подобен правилник няма. Имало е в миналото обратно във времето, който се е възприемал с много съпротиви от страна на полицейските чиновници. Със подозрение, че може да бъде употребен незадоволително доброжелателно и необективно. Това, което съществува като форма на психична склонност, го има единствено за част от чиновниците, които към този момент са посочили признаци на дезадаптивно или рисково държание.

Какво значи това, че са посочили признаци?

- Според сигнали на техните ръководители и по преценка на хората, които директно работят с тях и директно ги управляват.

Фактът, че са показали такива признаци, не значи ли, че положението им е в по-сериозна фаза?

- Да, най-вероятно значи това. Изследваме тези, които са посочили признаци, и те минават още веднъж същата процедура за професионална склонност.

За предходната година – за какъв брой служители на реда е имало индикации, че имат проблеми с държанието?

- По Наредбата за второстепенен психичен асортимент при рисково и дезадаптивно държание са приблизително към 10 годишно.

Само 10 годишно?

- Толкова са били насочванията. До момента случаите, които сме имали по тази разпоредба, преди тя да бъде спряна от Конституционния съд, бяха свързани с несъразмерна корист с алкохол, в крайните етапи на алкохолната взаимозависимост.

Имало е случаи на прекалено неявяване по най-различни аргументи и несъблюдение на служебни отговорности. Досега не са били изпращани по тази разпоредба за вторичната психична склонност служители на реда, които са правили полицейско принуждение. Обикновено те се отстраняват дисциплинарно и се организират следствени дейности.

Това значи ли, че този механизъм не работи?

- Или по-точно може би значи, че ръководителите на тези хора пробват допоследно други ограничения, преди да пристъпят към процедурата по второстепенен асортимент. Защото един от изходите по тази процедура е освобождение на служителя.

През последните години виждаме брутални случаи на полицейско принуждение – под колоните на Министерския съвет, където беше още по-жесток боят над протестиращи. Не би трябвало ли нещо да се промени и служителите на реда от време на време да минават през психотестове?

- Би било добре да има някакъв скрининг. Практиката в други страни е скрининги, които се правят през разнообразни интервали. На места е през три години, при други – през пет години. Става въпрос за по-кратки проби. Изследването продължава с тези, които са дали повишения по някои от скалите.

Как наподобява психопрофилът на служителите на реда, които видяхме от фрагментите с принуждение?

- Виждам хора, излезли от професионална роля. Влизайки в полицията, едно от нещата, които те би трябвало да научат, да развиват по-късно и да затвърждават в работата си на терен, е да заменят тази естествена инстинктивна реакция на човек, който е атакуван, с една професионална реакция. Защото всеки един, когато е обстрелван с бомбички и други средства, инстинктът му е да се скрие или, в случай че се усеща мощен, да контраатакува. На служителите на реда това не им е разрешено. При някои хора този механизъм се поврежда по-рано. И евентуално това може да изясни тези произшествия.

Как оценявате държанието и реакцията на служителите на реда на предна линия?

- Извън това, което се случи по дребните улички, офанзивите на протестиращите бяха удържани напълно професионално.

Как ще коментирате държанието на провокаторите?

- В тази посока се замислих, в случай че няколко души съумяват да хвърлят такава сянка върху чиновниците от цяла една система – какво би говорило държанието на тези провокатори, които се излъчват като една представителна група от цялото общество. Говори най-малкото, че към този момент няма почит към структурите, които символизират престижа, властта и реда.

Говори, че не просто престижът на полицията, само че и този на доста други институции отпадна в последните години.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР