Срещата в Светия синод беше изключително емоционална, много приятелска, всичко

...
Срещата в Светия синод беше изключително емоционална, много приятелска, всичко
Коментари Харесай

Има ли напрежение между Светия синод и Ватикана?

Срещата в Светия синод беше извънредно прочувствена, доста другарска, всичко се случи по този начин, че да бъде една добра среща на мир и съдействие. Така доцент дякон Иван Иванов дефинира срещата сред патриарх Неофит и папа Франциск пред Нова телевизия.

Дякон Иванов дефинира срещата още като добра, уравновесена, доста толерантна.

„ Българският патриарх Неофит е персона от огромен мащаб за актуалната история на Българската черква. Той участваше и в подготовката на визитата на Йоан Павел Втори”, разяснява дяконът.

Той изясни, че организирането на аудиенция на папа, където и да било по света, не е лесна задача.

„ Осъществява се след комплициран развой на църковна дипломация – диалози, договаряния, съвещания, работни срещи в затворен кръг”, съобщи доцент дякон Иван Иванов.

С огромен интерес се очакваше в неделя срещата сред папа Франциск и патрирах Неофит, може би с вяра Българската православна черква въпреки всичко да одобри концепцията за единение и да се включи в молитвата за мир с присъединяване на другите изповедания.

В словото си патрирах Патрирах Неофит сподели, че взаимни отстъпки с вярата не би трябвало да има.

Малко по-рано от уречения час папа Франциск дойде в Светия Синод. Посрещна го Западно и средоевропейския митрополит Антоний. Въпреки че участва на формалното посрещане на папата пред Президентството, той удостовери, че Българската православна черква няма да взе участие в събития, свързани с визитата с изключение на срещата в Синода, в това число и в Молитвата за мир.

В формалното си слово патриархът означи, че Франциск е вторият папа, който идва в България и дефинира това като особено отношение. Според патрирах Неофит някои от позициите на църквите ни съвпадат- като битката против физическото гонене на християни. Каза още, че църквата ни постоянно се е молила за единството в Христа, само че условия към покръстването ни, довели до разногласия, обременяват и до ден сегашен връзките в християнския свят.

В своето слово папа Франциск означи, че контактите сред двете църкви са се умножили и че те са призвани да вървят и работят дружно. Той акцентира и делото на светите братя Кирил и Методий, имали смелостта да преведат Библията на език, наличен за славянските нации. Каза още, че в България са намерили банкет разнообразни изповедания - от еврейското до мюсюлманското. Уважение среща и католическата черква.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР