Срещата в Президентството Снимка: ПрезидентствотоРъководителят на Офиса за координиране на

...
Срещата в Президентството Снимка: ПрезидентствотоРъководителят на Офиса за координиране на
Коментари Харесай

Защо координаторът на санкциите на САЩ дойде в България след новия списък по „Магнитски“?

Срещата в Президентството Снимка: Президентството
Ръководителят на Офиса за съгласуване на глобите в Държавния департамент на Съединени американски щати Джим О’Брайън е на публично посещаване в България, оповестиха от американското посолство в София.

Оттам прецизират само, че О’Брайън ще разиска с представители на държавното управление “различни способи, по които Съединените щати могат да спомагат на напъните на България за битка с корупцията и подсилване на върховенството на закона ”.

Визитата на координатора на американските наказания в София става факт единствено три дни откакто американското финансово министерство глоби за корупция по световния закон “Магнитски ” още петима българи.

Става въпрос за някогашния министър на финансите от ГЕРБ Владислав Горанов, някогашния енергиен министър от Българска социалистическа партия Румен Овчаров, обвинения за шпионаж проруски политик Николай Малинов и двама някогашни шефове на АЕЦ “Козлодуй ” – Александър Николов и Иван Генов.

Засега от прокуратурата оповестиха само, че ще изискат цялата налична информация за петимата глобени от службите.

Новообявените наказания са продължение на санкците, наложени по същия закон през юни 2021 година на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, тогавашния зам.-председател на Бюрото за надзор на специфичните разследващи средства Илко Желязков и обвинения за редица закононарушения предприемач Васил Божков. Забрана за влизане на американска територия тогава беше наложена и на Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов.

Повечето от новите глобени отхвърлиха отправените им от Вашингтон обвинявания за “широко присъединяване в корупционна активност ”, а президентът Румен Радев беше измежду първите, които благодариха на Съединени американски щати за поддръжката им към България в битката с корупцията.

“Видях следващия пестник за всички институции със глобите „ Магнитски “, разяснява в понеделник пред БНР служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев.

Той изрази мнение, че в този момент прокуратурата би трябвало да е дейна и да събере доказателства по отношение на отправените от Съединени американски щати съответни изказвания за корупционна активност на глобените. Демерджиев загатна съответно Горанов, за който американското финансово министерство твърди, че е бил забъркан в корупционна скица за манипулиране на законодателство във връзка с хазарта.

Това съответствува с изказванията на различен към този момент глобен по “Магнитски ” – Васил Божков – че в продължение на години е бил подложен на скица за изнудване от Борисов и Горанов, с цел да се възползва хазартният му бизнес от по-ниски държавни такси. Намиращият се в заточение в Дубай предприемач нееднократно е казвал, че предал на някогашните ръководещи от ГЕРБ общо 67 млн. лева

“Лесно можем да си отговорим кой е имал болшинство за приемане на законодателство. Прокуратурата не може да чака. Нека един път да прояви интензивност ”, сподели служебният вътрешен министър, добавяйки, че е добре да се “организира разпитът по делегация на Васил Божков, който не се състоя толкоз време, а би трябвало ”.

“Този въпрос стои прекомерно дълго време пред нас и защото ние не намираме силата да го решим – се появяват такива неща. Време за скатаване към този момент няма ”, разяснява и правосъдният му сътрудник Крум Зарков пред Нова телевизия.

По думите му съществуват задоволително обществено известни данни, по които да се направи следствие на всички изказвания на финансовото министерство на Съединени американски щати.

“Това важеше и за първия път. Но ние нямаме в правосъдната власт прокуратура, която да може задоволително авторитетно и ясно да отсече, тъй че всички да се съгласят дали това, което е казано, е правилно, или не е ”, добави Зарков.

Вицепрезидентката Илиянa Йотова пък сподели пред медиите в понеделник, че има сигнали, от които може да се чака, че попълването на листата със глобени по “Магнитски ” в България ще продължи. Според нея това е “още едно доказателство, че явно не сме си свършили работата ”.

“Няколко Народното събрание, последните, трябваше да одобряват съответното антикорупционно законодателство, както виждате, на няколко пъти законодателните планове се спънаха в пленарна зала ”, добави Йотова. Тя изрази вяра след изборите на 2 април да се образува устойчиво болшинство, което да одобри всички нужни закони.

Текстът е оповестен в „ Свободна Европа “. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!429ТАГОВЕ предходна статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

, 13.02.2023, 18:47
13.02.2023, 18:31
13.02.2023, 17:28
13.02.2023, 17:00
Последни публикации-13.02.2023, 19:14-13.02.2023, 18:47-13.02.2023, 18:31Партньори

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР