Срещата в Министерството на младежта и спорта за обединение на

...
Срещата в Министерството на младежта и спорта за обединение на
Коментари Харесай

Отново без обединение в шахмата

Срещата в Министерството на младежта и спорта за обединяване на българския шахмат приключи без изключително доближаване сред страните.

Инициираната от министър Димитър Илиев полемика сред представителите на лицензираната от ММС Българска федерация по шахмат 2022 и признатата за член на интернационалната (ФИДЕ) и европейската (ЕШС) федерация Българската спортна федерация по шахмат мина в по-голямата си част в излагане на причините на двете страни за какво те би трябвало да получат преимущество в разногласието посред им, само че без да бъдат направени действителни стъпки и отстъпки към завършек на продължаващото към този момент повече от седем години разцепление в шахматната общественост.

Единственото, за което БФШ 2022 в лицето на определената за ръководител доцент доктор Венета Петкова и ръководителят на БСФШ гросмайстор Милен Василев реализираха единодушие, бе да се образуват контактни групи от по трима души, които да стартират работа в търсене на мечтаното обединяване. Тяхната работа, както показаха двете страни и министър Илиев, ще " стартира в най-кратки периоди ", само че без да бъдат закрепени съответни дати.

" И по време на самата намира се видя, че има задоволително доста мотиви за разцепление. Връщаме ли се обаче обратно, няма да има положително решение. Моят зов е към двете организации е да се търси по какъв начин да се върви напред в обща посока. Темата е от извънредно огромно публично значение, касае спорт, който българите доста обичаме, тъй че се надявам в скоро време да излезем с някакво позитивно решение на проблема ", разяснява министър Илиев пред кореспонденти след края на съвещанието, на което участва и Набие Кабак, която е ръководител на комисията по въпросите на децата, фамилията, младежта и спорта.

" Оптимист съм и имам вяра, че разсъдъкът ще надделее и ще се откри такова решение, тъй като крайната цел е нещо доста по-голямо от тези две страни, които спорят. Сближаващата линия би трябвало да е тази българските спортисти да могат да вземат участие както на национални, по този начин и на интернационалните шампионати ", добави още Илиев.

" Нашата роля сега е да бъдем посредници, тъй като не е наш задължението федерациите да се обединят. Нашата цел е спортистите ни да получат нужното успокоение и подготовка и да бъдат обезпечени за присъединяване си в националните и интернационалните шампионати ", сподели Кабак.

По време на самата среща бяха разисквани разнообразни разновидности, в които може да се случи обединяването - под шапката на БФШ 2022, под на тази на БСФШ, като бе коментиран и разновидността за основаване на напълно нова федерация, който обаче бързо бе отритнат като нереалистичен.

Според проекта на БФШ 2022 обединяването е допустимо посредством обединение сред двете федерации под шапката на лицензираното сдружение, зад което да застане Министерството на младежта и спорта, което от своя страна да бъде поръчител пред ФИДЕ и ЕСШ за това, че е реализирано обединяване. При този вид доцент доктор Петкова сподели, че е подготвена да даде съпредседателска позиция на гм Василев. 

От БСФШ обаче показаха, че по този начин се рискува България да загуби още веднъж участието си в двете структури, което ще направи невъзжно присъединяване на българските шахматисти на интернационално равнище.

Планът на Василев пък планува изземане на лиценза на БФШ 2022 от страна на министерството, като той попада у БСФШ. При непринудено отричане от страна на БФШ 2022 гм Василев сподели, че е подготвен да даде на доцент Петкова да бъде заместник-председател на БСФШ, да вкара двама свои представители в Управителния съвет и да управлява провеждането на целия народен календар. 

Доц. Петкова обаче уточни, че зад нея стоят близо 70 клуба, които не са подготвени да смъкват доверието си от нея, а по този начин няма да има и равнопоставеност. Министър Илиев добави, че той няма пълномощията да взема решения от сходен темперамент.

Все отново министър Илиев увери, че при всяко състояние държавното управление ще поддържа финансово една обединена шахматна федерация. Той обаче сподели, че няма да разгласява одита за това по какъв начин БФШ 2022 е получила лиценз от ММС през 2022 година, защото съгласно него не е ползотворно връщането обратно към предишното.

" Това ни дърпа обратно. Зачеркнете персоналното и гледайте огромната картина. Нека има обединяване и разцепление ", прикани преди приключването на срещата министър Илиев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР