Срещата Тръмп-Ким в Сингапур е обект на съпоставки с историческото

...
Срещата Тръмп-Ким в Сингапур е обект на съпоставки с историческото
Коментари Харесай

Христофор Караджов: Туитовете на Тръмп принизиха дискусията до махленско ниво

Срещата Тръмп-Ким в Сингапур е обект на съпоставки с историческото посещаване на Ричард Никсън при Мао Дзедун в Китай през 1972 година. Безпристрастните разбори демонстрират обаче, че от позиция на съответни резултати двете събития са несъпоставими. Приличат си по това, че Никсън е постигнал значима геостратегическа победа в едно от борбите на Студената война - дал е началото на отделянето на комунистически Китай от сферата на въздействие на Съюз на съветските социалистически републики, до момента в който Тръмп се пробва да отдели Северна Корея от сферата на въздействие на Китай. Това контрастира внезапно с разрива сред Съединени американски щати и най-близките им и обичайни съдружници, невъобразим в следвоенната история, която въпреки всичко помни трансатлантически дрязги - по време на Суецката рецесия, Виетнамската и Иракската война.
За проф. Христофор Караджов от Калифорнийския университет в Лонг Бийч логиката в демонстрираното към този момент неведнъж искрено пренебрежение на Тръмп към най-близките съдружници на Америка е елементарна:

" Логиката за мен на елементарния рекет, по следната скица: сътворявам проблем, махам казуса и след това всички си отдъхват и се усещат по-добре, в сравнение с когато проблем нямаше. Може да се каже също, че това е сполучливият прочут анекдот за свинята в банята - когато си я сложа в банята, след това като я махна и си отдъхна и става доста необятно в жилището. Но отвън тази смешка, истината е, че Тръмп играе по отношение на една доста тясна своя база, която в действителност харесва тъкмо подобен тип изразителност, харесва визията по тази причина, че той се оправя с разнообразни елити, в това число с интернационалните елити, с организации като НАТО, Европейския съюз, които още веднъж омешани в визиите на част от американския електорат (на част от този корав електорат на Тръмп) - като хора, които само преследват свои ползи и Съединените щати до момента са били надали не под някакъв диктат от тяхна страна. "

Запитан какъв брой време след Тръмп би лишило да се пренареди и възвърне световния ред, основан таман от Съединени американски щати, Караджов изрази вяра смяната към безпорядък да не е необратима ", макар че сеизмичните земетресения по думите му са били доста съществени.

Преподавателят обърна внимание върху принизяването на равнището на диалозите от страна на американския президент. Туитовете на Тръмп са метод да се принизи полемиката до равнището на махленска препирня и за идващия президент би било доста мъчно да бъде възобновен положителният звук, счита Караджов:

" А пък в случай че Тръмт остане като президент за още 6 години, няма аргументи да чакаме, че този тон ще се промени. Самият факт, че дискурсът беше свален до незапомнено ниско равнище не ме прави оптимист по какъв начин ще се развиват нещата в идващите година и половина-две и повече. Досега, към този момент 500 дни и малко от горната страна, нищо не се е трансформирало. "

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР