Срещата на високо равнище днес между президентите на САЩ и

...
Срещата на високо равнище днес между президентите на САЩ и
Коментари Харесай

Най-важното в срещата Байдън-Путин бе, че се срещнаха

Срещата на високо ниво през днешния ден сред президентите на Съединени американски щати и Русия в Женева приключи по-бързо от предстоящото и не докара до обилни пробиви по противоречивите въпроси. Те разговаряха три часа и половина вместо 4-5 часа и реализираха единодушие по малко тематики. Съвместната декларация бе сбита. В  нея се споделя, че " дори в периоди на напрежение Русия и САЩ са посочили дарба да реализират прогрес в реализацията на общите цели за обезпечаване на предсказуемост в стратегическата сфера, за понижаване на рисковете от въоръжени спорове и заканите от нуклеарна война. "

Джо Байдън и Владимир Путин нямаха какво повече да кажат дружно и взеха решение да дадат обособени конференции.

Пръв показа пред публицисти своята версия за диалозите съветският президент. Той насочи сдържана хвалба, " че президентът Байдън поема отговорно и безусловно навременно решение да удължи Договора СТАРТ-3 за пет години... Разбрахме се, че консултациите ще стартират на междуведомствено равнище под егидата на Държавния департамент на Съединени американски щати и на съветското министерство на външните работи. Колегите на работното равнище ще дефинират състава на делегациите и място на работа и честотата на тези срещи ", сподели той.

Освен това двамата са се съгласили, че посланиците им би трябвало да се върнат в двете столици, откакто бяха извикани за продължителни съвещания заради утежняването на връзките сред двете страни. Москва има намерение да направи това до края на месеца.

Владимир Путин показа усещанията си от Джо Байдън. Според съветския водач той е доста градивен, балансиран и умел събеседник.  " По мое мнение като цяло говорихме на един език, само че това въобще не значи, че би трябвало безусловно да погледнем в душите си, в очите си, и да се закълнем във безконечна обич и другарство ", сподели съветският водач. Както се разбра от думите на Путин, Джо Байдън не го е поканил в Белия дом и надлежно той също не е отправил покана към сътрудника си. 

Двамата президенти са се договорили да ``започнат консултации`` по киберсигурността. Това беше една от главните тематики, по които Байдън искаше да беседва с съветския си сътрудник заради кибератаките против огромни корпорации, случили се наскоро. ``Вярваме, че киберпространството е извънредно значимо. По-специално за Съединени американски щати, само че и в същата степен за Русия``. Въпреки че Путин призна, че Съединени американски щати са жертва на голям брой хакерски атаки, той сподели, че Русия също не е подмината от този проблем.

" Опасенията на американската страна по отношение на милитаризацията на Арктика нямат безусловно никакво съображение, съобщи Путин. Ние не вършим нищо там, което не е било в Съветския съюз. Възстановяваме инфраструктурата, която в миналото е била изцяло унищожена, инфраструктура, обвързвана с опазването на природата, " сподели той. После означи, че Русия има суверенното право да не позволява кораби във вътрешните води на Северния морски път, само че не злоупотребява с това.

В Съединени американски щати има както съперници, по този начин и последователи на развиването на връзките с Руската федерация, мъчно е да се каже кои сили ще надделеят, счита Путин.

НАВАЛНИ

Запитан дали са разговаряли за ограничения от независимост съветски опозиионер Алексей Навални, Путин отхвърли даже да изрече неговото име и вместо това го назова просто ``този човек`` и ``въпросния господин``. Руският президент също по този начин упрекна Навални, че " съзнателно " е нарушил закона, с цел да влезе в пандиза.

``Този човек знаеше, че нарушава съветския закон. Два пъти е осъждан``, сподели Путин. Той повтори формалната съветска позиция, че Навални е нарушил изискванията на гаранцията, като е отпътувал в чужбина, въпреки и в безсъзнание, и не е се записал при съветските органи, както е изисквала мярката му за неотклонение.

``Въпросният господин отпътува за лекуване в чужбина. Веднага откакто излезе от болничното заведение, стартира да качва видеоклипове в интернет... Искаше умишлено да наруши закона. Той направи тъкмо това, което искаше да направи. И по този начин, каква полемика можем да водим за него?``

Владимир Путин отвърна рецензиите към нарушаването на човешките права в Русия, като осъди Съединени американски щати за зачеститлите престрелки и удари с безпилотни летателни апарати. Руският президент сподели, че Съединени американски щати също има какво да създадат във връзка с ценене на правата на индивида, като съответно уточни пандиза в Гуантанамо.

Във връзка с коментара на Джо Байдън, който наскоро назова Путин ``убиец``,  руският водач акцентира, че всеки ден хора биват разстрелвани в огромните американски градове. ``Кой е килърът? “ - попита той.

От телевизия Ей Би Си публицист запита Путин: ``Списъкът на вашите политически съперници, които са мъртви или в пандиза, е дълъг. Въпросът ми е, господин президент, от какво толкоз се страхувате? ” Путин отговори, сравнявайки залавянето на критици като Алексей Навални с обвиненията, повдигнати против стачкуващите, взели участие в щурма на Капитолия, при който починаха петима души. Руският президент съобщи, че те са отишли в Конгреса с ``политически искания``, за което са били хвърлени в пандиза.

ГЛЕДНАТА ТОЧКА НА БАЙДЪН

Последствията от допустима гибел на Алексей Навални в пандиза ще бъдат пагубни за Русия на международната сцена, предизвести президентът на Съединени американски щати Джо Байдън на по-кратка конференция след изказванията на Путин. " Дадох ясно да се разбере, че съгласно мен последствията ще бъдат пагубни за Русия ", сподели той.

Все отново той уточни: " Важно бе да се срещнем персонално, с цел да няма никакви неточности и деформиране на обстоятелствата... Трябва да кажа, че цялата наша среща бе добра, положителна ".

По тематиката за човешките права, за която двамата не откриха допирни точки, Байдън съобщи пред публицистите: " Казах, че нито един президент на Съединени американски щати не би запазил доверието на американските жители, в случай че не пази нашите демократични полезности и главните свободи... Това е част от ДНК на нашата страна ". Той отхвърли сравнението с преследването на политически съперници на Путин, които спокойно показват по улиците, с дейностите на навалица, която нападна по престъпен метод американския Конгрес.

Байдън е разискал с Путин и филантропичните коридори в Сирия и е изразил угриженост по връзки на Беларус. Той каза още, че е разискал с Путин обстановката в Афганистан, като означи, че съживяването на тероризма там не дава отговор на ползите на Руската федерация.

Американският президент съобщи, че на срещата с съветския водач Владимир Путин той е удостоверил непоклатимата поддръжка на Вашингтон за Украйна.  " Потвърдих непоклатимия ангажимент на Съединените щати да поддържат суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. Договорихме се да участваме в дипломация за използване на споразуменията от Минск ", сподели той.

„ Икономическият подем на Русия е в полза на Съединени американски щати, до момента в който тя спазва международните правила “, сподели Джо Байдън. „ За мен не е проблем да върша търговия с Русия, само че тя би трябвало да се придържа към тези правила “. Байдън означи, че е дал на съветския президент лист с 16 значими инфраструктурни единици, които не би трябвало да бъдат засягани от кибер или различен тип офанзиви, и добави, че Путин ще се придържа към неговите предизвестия, защото последното нещо, което съветският президент желае сега, е студена война.

Американският президент отхвърли да отговори на въпроса дали към момента мисли, че Владимир Путин ``няма душа``, какъвто коментар направи след среща през 2011 година с съветския водач. Вместо това Байдън си постави тъмните очила и напусна залата, като благодари на публицистите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР