Срещата на върха на страните по Берлинския процес в София

...
Срещата на върха на страните по Берлинския процес в София
Коментари Харесай

Две декларации след срещата от Берлинския процес в София


Срещата на върха на страните по Берлинския развой в София приключи с подписването на две заявления – за Общ районен пазар и за Зелен дневен ред. Форумът бе взаимно управляван от България и Северна Македония.

Премиерите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев бяха съдомакини на срещата, част от така наречен Берлински развой.

Зоран Заев дойде в София за срещата на върха отпред на делегация, която включва вицепремиерите Фатмир Битики и Никола Димитров, както и външният министър Буяр Османи.

Чрез видеоконферентна връзка в съвещанието участваха още канцлерът на Германия Ангела Меркел, еврокомисарят по разширението Оливер Вархеи, висшият представител на Евросъюза по външната политика Жозеп Борел, водачите на страните от Западните Балкани.

Разговорите се организират, откакто в петък България разгласи, че не може да поддържа преговорната рамка с Република Северна Македония за Европейски Съюз.

Остава въпросът дали е вероятен пробив в диалозите сред София и Скопие преди 17 ноември, когато се организира Съветът „ Общи въпроси “, на който страната ни би трябвало да разгласи дали постанова несъгласие.

В рамките на взаимното домакинствона България и Република Северна Македония през 2020 година като главен приоритет се открои подобряването на свързаността във всички аспекти: транспортна, енергийна, цифрова; съгласуваност сред хората, доближаване на младежите, в това число посредством обучение, разяснява БНР.

Свързаността е от основно значение за района, защото посредством нея той може да стане по-силен и по-конкурентоспособен, изключително като се има поради, че районът съставлява пазар от към 20 млн. души.

Нов детайл на актуалното съдомакинство на Берлинския развой е обявеният от Европейската комисия „ Зелен дневен ред “ за Западните Балкани като част от „ Зелената договорка за Европа “, както и новото направление – районното съдействие в областта на опазването на здравето.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР