Срещата на върха на ЕС ще продължи и в неделя,

...
Срещата на върха на ЕС ще продължи и в неделя,
Коментари Харесай

Срещата на върха на ЕС продължава и днес

Срещата на върха на Европейски Съюз ще продължи и в неделя, защото водачите се оказаха в невъзможност за големия проект за възобновяване след пандемията от ковид, неспособни да преодолеят яростна опозиция от страна на Нидерландия и нейните „ спестовни “ съдружници, заяви Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.
Очаква се президентът на Европейския съвет Шарл Мишел да предложи различен проект на 27-те водачи в неделя по обяд, откакто първичните проекти за пакета от 750 милиарда евро срещнаха съпротивата на по-богатите северни държави-членки, предава NOVA.
"Ние сме в невъзможност, това е доста комплицирано, по-сложно от предстоящото ", сподели италианският министър председател Джузепе Конте след дълги часове на разногласия по време на втория ден от срещата на върха в Брюксел.
Представител на Европейски Съюз съобщи, че водачите ще се съберат в неделя за трети ден, като се чака Мишел да организира срещи през нощта с основните играчи Германия, Франция и Нидерландия.
Европа е в разгара на солидна криза и водачите се пробват да одобрят проект, който може бързо да изпрати пари в брой на страните, които са най-силно наранени, само че липсват средства за стимулиране на техните стопански системи. Но нидерландският министър председател Марк Рюте упорства държавите-членки да получат правото на дефинитивно утвърждение на всяко финансиране - дейно несъгласие, за получателите на средствата.
Той твърди, че надзорът на Европейски Съюз е нужен, с цел да се задължат страни като Испания и Италия да реформират стопанските системи си, с цел да могат по-добре да се оправят с бъдещите рецесии. Като отстъпка по настояванията на Рюте, последният проект на Мишел включва „ супер спешна спирачка “, която дава на всяка страна тридневен прозорец, с цел да провокира обзор от всички държави-членки на проектите за разноски на останалите.
Междувременно европейски източник съобщи, че "икономичните " страни към момента не са удовлетворени и се стремят към повече съкращения, само че че се реализира сериозен прогрес.
„ Преминахме от застоя през вчерашния ден към спокоен, компактен и натоварен работен ден през днешния ден “, съобщи посланик от Европейски Съюз.
На фона на гневните договаряния в един миг водачите на някои по-малки страни - Белгия, Естония, Люксембург и Малта - напуснаха срещата, с цел да се насладят на питиета и чипс на безоблачен площад. Накрая Мишел повика водачите още веднъж на вечеря, където те се съгласиха да останат в Брюксел за трети ден на срещата.
Последното предложение на Мишел би запазило общия бюджет за възобновяване на 750 милиона евро, само че леко трансферира салдото от безплатни средства - от 500 милиона на 450 милиона - към заеми, които нарастват от 250 милиона до 300 милиона, съгласно документ, забелязан от Агенция Франс Прес.
Докато Рюте беше самичък в твърдата си позиция по отношение на нуждата от единомислещо утвърждение на безвъзмездните средства, Австрия също изрече възражения.
"Съотношението на безвъзмездните средства и заемите просто би трябвало да бъде друго ", съобщи канцлерът Себастиан Курц пред кореспонденти.
Като спомагателна поддръжка за Австрия, Нидерландия и останалите "безотговорни " - Швеция и Дания - новият проект на Мишел също усилва отстъпките, които получават от вноските си в Европейски Съюз.
"Това не е задоволително за нас. Искаме малко повече, само че посоката е добра ", сподели Курц.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР