Срещата на световните лидери в Париж днес може да даде

...
Срещата на световните лидери в Париж днес може да даде
Коментари Харесай

Премиерът на Барбадос се бори за разклащане на глобалното финансиране на климата

Срещата на международните водачи в Париж през днешния ден може да даде на по-бедните страни достъп до стотици милиарди долари за справяне с изменението на климата. Миа Мотли, първата жена министър-председател на Барбадос , води световната борба за тези пари и разяснява пред „ BBC News “, че нейната дребна страна незабавно се нуждае от помощ. По-бедните народи желаят повече пари , тъй като не са създали доста, с цел да провокират изменението на климата, само че са изправени пред най-лошите му последствия. Те също се борят да си разрешат скъпи планове като възобновима сила.

Финансирането на климата , в това число финансирането за отбрана от наводнения или слънчеви централи, от дълго време е една от най-големите спънки в договарянията за климата. Но Мотли построи световна коалиция, с цел да поддържа нейното искане интернационалната финансова система да бъде фундаментално реформирана.

„ Всички сме дружно в това “ , посочи Мотли пред „ BBC News в Париж “ и добави:

„ Ако не осъзнаем това, няма да действаме с спешността, която е нужна, с цел да спасим планетата и животи. “

Премиерът на Барбадос е взаимен хазаин на конференцията в Париж с президента на Франция Еманюел Макрон . Десетки международни водачи участват на срещата на върха за нов световен финансов пакт, измежду които немския канцлер, президента на Бразилия и новия президент на Световната банка, както и министър-председателя на Китай и министъра на финансите на Съединени американски щати. Обединеното кралство изпраща своя министър на развиването Андрю Мичъл.

Мотли е решена, че срещата ще даде резултати. Тя разказва опасността от изменението на климата като „ смъртна присъда “ за света.

„ Ако това е смъртна присъда, тогава би трябвало да действаме незабавно “ , изяснява тя.

Инсайдери на срещата на върха чакат известие, че задачата за 100 милиарда $ във тип интернационална валута, наречена специфични права на тираж (SDR), е реализирана.

Тези активи ще бъдат трансферирани на страни с ниски приходи, с цел да бъдат употребявани за стратегии за климата. Но Мотли има още по-голяма премия в полезрението си, проект, наименуван „ Програмата на Бриджтаун “ на името на столицата на Барбадос. Той желае да генерира повече финанси за страните, които имат най-голяма потребност от тях посредством цялостна рационализация на интернационалната парична система.

Настоящите институции – в това число Световната банка и Международният валутен фонд (МВФ) – бяха основани от нациите победителки към края на Втората международна война на конференция в ски курорт, наименуван Бретън Уудс в Ню Хемпшир, Съединени американски щати

Така наречената „ система Бретън Уудс “ ще отпразнува 80 години от основаването си идната година. Мотли акцентира, че желае да го направи подобаващ за провокациите на актуалния свят , като реалокира фокуса от по-богатите народи към реализиране на резултати, които са от изгода за целия свят, като да вземем за пример подкрепяне на разрастващите се страни да се оправят с изменението на климата. Тя счита:

„ Причината, заради която тези институции съществуват, е, че те са основани, с цел да оказват помощ на света в напъните за възобновяване след Втората международна война. Ние се намираме в миг, който е еднакъв на Втората международна война във връзка с климата. “

Тази седмица Международната организация по енергетика предизвести, че годишните вложения в чиста сила в разрастващите се страни ще би трябвало да се утроят от 770 милиарда $ през 2022 година до 2,8 трилиона $ до началото на 2030-те години, в случай че светът желае да избегне най-лошите въздействия от изменението на климата.

Едно предложение е институции като Световната банка да оферират по-евтини заеми за планове за дейности в региона на климата.

„ Много по-скъпо е построяването на отбрана против наводнения в Барбадос или Ангола, в сравнение с в Холандия или Обединеното кралство “ , показва Мотли.

По думите ѝ същото важи и за построяването на вятърни турбини или инсталирането на слънчеви ферми . Обяснението:

„ Това е по този начин, тъй като на страните с ниски приходи се начисляват високи лихвени проценти – постоянно два или даже три пъти по-високи от процентите, с които се сблъскват развитите народи. “

И въпреки всичко рисковете на обособените планове не се разграничават толкоз доста. Друго предложение е институции като Световната банка да се съгласят да подсигуряват заеми за дейности в региона на климата в разрастващите се страни. Това би насърчило частния бранш да отпуска заеми при по-ниски лихви.

Експертите са на мнение, че тези начинания могат да генерират заеми на стойност стотици милиарди долари за климатични планове в страни с ниски приходи.

Друго предложение включва основаването на търг, в който разрастващите се народи ще наддават за на ниска цена финансиране на планове в региона на климата.

Този „ Доверителен фонд за намаляване на климата “ ще бъде финансиран от СПТ на стойност десетки милиарди долари и ще бъде следен от МВФ и Организация на обединените нации.

Победителите ще бъдат плановете, които понижават световното стопляне най-бързо. Не се чака да бъде взето дефинитивно решение по тези оферти, само че Мотли е уверена, че ще бъде реализиран прогрес.

„ Ние споделяме на децата си, че не би трябвало да отлагаме за на следващия ден това, което би трябвало да създадем през днешния ден “ , показа Мотли.

„ Откривам, че в действителност дублирам доста неща, които бихме споделили на децата, с цел да осведомяваме световното държание през днешния ден “ , продължава тя. — Това ни приказва доста.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР