Срещата на ОПЕК+, планирана за понеделник, бе отложена за 9

...
Срещата на ОПЕК+, планирана за понеделник, бе отложена за 9
Коментари Харесай

Русия и Саудитска Арабия пак заспориха за петрола

Срещата на ОПЕК+, планувана за понеделник, бе отсрочена за 9 април след различия сред Русия и Саудитска Арабия, съобщи Ройтерс, представена от БГНЕС. В последните дни разногласието за това кой е отговорен за понижаване на цените на петрола става все по-остър.

Цените на петрола доближиха 18-годишно дъно на 30 март заради пониженото търсене, породено от пандемията от ковид, както и от неспособността на ОПЕК и други производители, водени от Русия, да предложат по-ранна договорка ограничение на производството, която изтече на 31 март.

Вашингтон обаче към момента не е поел ангажимент да се причисли към напъните и съветският президент Владимир Путин в петък разгласи, че виновността за срутва в цените е на Саудитска Арабия. Това изявление пък провокира корав отговор от Рияд в събота.

„ Руският министър на енергетиката беше първият, който съобщи пред медиите, че всички участващи страни са освободени от уговорките си от първия април, което докара до решението, което страните са взели, с цел да покачат производството си “, заяви саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман.

„ Първата причина за срутва на цените на петрола е ковид в света. Втората причина за срутва на цените е отдръпването на нашите сътрудници от Саудитска Арабия от договорката за ОПЕК+, увеличението на тяхното произвеждане, както и съпътстващата информация, че те са подготвени даже да дават отстъпка за петрола ", обяви Путин в петък. 

Заради различията сред Москва и Рияд конферентният разговор-среща бе отсрочен за 9 април, с цел да има повече време за договаряния сред двете страни. 

БГНЕС напомня, че по-рано Саудитска Арабия прикани участниците в ОПЕК+ да се съберат на изключителна среща дружно с другите страни, с цел да балансират нефтения пазар. В петък източник сподели за организация РИА Новости, че ОПЕК+ ще разиска на 6 април опцията за редуциране на добива с 10 милиона барела на денонощие.

Руският президент Владимир Путин и министърът на енергетиката Александър Новак обявиха, че петролният пазар изисква взаимни дейности, за които съветските нефтодобивници са подготвени, само че дружно с ОПЕК+ и такива огромни нефтодобивни страни като Съединени американски щати.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР