Срещата ми с подкомисията на Европейския парламент се отложи за

...
Срещата ми с подкомисията на Европейския парламент се отложи за
Коментари Харесай

Правосъдният министър с важни новини за разследващия на главния прокурор

Срещата ми с подкомисията на Европейския парламент се отсрочи за 8 януари по справедливи аргументи. Евродепутатите щяха да ми зададат въпроси за независимостта на медиите в България, тематиката за следствието на основния прокурор, както и всички тематики, които бяха разисквани при първото ми чуване на 28 август.

Това съобщи в предаването "Още от деня " по Българска национална телевизия министърът на правораздаването Десислава Ахладова във връзка отлагането на чуването й пред мониторинговата група за народна власт, съществени права и господство на закона в Екологичен потенциал поради липса на преводач на български език.

"България бе една от първите страни, която поддържа предлагането за обвързване на върховенството на закона с отпущането на евросредства. Днес това предложение бе публично признато и в регламента доста ясно е казано, че при възможни нередности наказания ще понасят държавните управления, а не крайните бенефициенти.

Днес правната комисия в Народното събрание одобри на първо четене да има специфичен прокурор, който да има опция да проверява основния прокурор. За мен е доста по-добре този самостоятелен проверяващ прокурор да бъде избиран от Пленума на Висш съдебен съвет, както бе и признато през днешния ден.

Разследващият прокурор също ще е с мандат от 7 години и няма да е подвластен от основния прокурор, тъй като ще бъде избиран от Пленума на Висш съдебен съвет, а не от прокурорската гилдия.

Венецианската комисия, Европейската комисия и Съвета на Европа неведнъж са призовавали в България да има подобен проверяващ орган. България постоянно е била солидарна със своите сътрудници и след днешното решение на правната комисия тази рекомендация ще бъде изпълнена. Вчера прокуратурата разгласи, че няма потребност от подобен проверяващ орган, само че Прокуратура на Република България няма право на законодателна активност.

Такъв проверяващ прокурор се вкарва също по този начин, тъй като по Конституция арбитър не може да проверява прокурор, камо ли основния прокурор ", разкри Ахладова.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР