Срещата ЕС-Турция приключи и на този етап повечето от наблюдателите

...
Срещата ЕС-Турция приключи и на този етап повечето от наблюдателите
Коментари Харесай

Срещата във Варна: ЕС-Турция - успешна, без компромиси, но и с не по-малко въпросителни


Срещата ЕС-Турция завърши и на този стадий множеството от наблюдаващите я дефинират като триумф. Ако се одобри, че задачата на срещата е съглашението за бежанците, а и превантивно преодоляване на мигрантския поток да, триумфът може да се онагледи с ръкостискането сред водачите.

Определение на срещата даде и Туск – взаимни отстъпки не, само че разговорът продължава.

„ Ако питате дали сме постигнали твърди решения или взаимни отстъпки, отговорът е не “, съобщи Туск. „ Все още се надявам това да стане допустимо в бъдеще “, сподели той.

Трябва да напомним, че срещата бе под въпрос поради разногласията с Анкара с Кипър и Гърция. Варна бе мястото, от което Европа, в лицето на Туск съобщи твърдата си позиция. " Европейският съюз застава зад Република Кипър във връзка с правото му да изследва и употребява естествените си запаси в своята изключителна икономическа зона ", съобщи Доналд Туск и несъмнено съобщи, че разговорът с турската страна продължава.
Турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че се надява интервалът на неприятни взаимоотношения сред Турция и Европейски Съюз да е останал в предишното. В същото време апелът му за „ основаване на благоденстваща Европа “ освен на Стария континент заслужават изключително внимание.

Най-големият триумф на срещата е, че съглашението за бежанците ще продължи, разяснява министър председателят на България Бойко Борисов. Той акцентира, че с помощта на взаимоотношенията с Турция към днешна дата имаме нулев мигрантски напън, а това оказва помощ и на Европа.

„ Срещата на високо ниво Турция-ЕС във Варна бе нужна, тя мина почтено и намерено. В неин резултат не би трябвало да има неразбираеми послания, по тази причина и желая да подчертая, че Европейски Съюз и Турция би трябвало да се движат напред дружно “, съобщи Юнкер.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че задължението на Европейски Съюз във връзка с бежанците в Турция ще бъде спазен и не би трябвало да има подозрение, че на югоизточната ни съседка ще бъдат изплатени контрактуваните в допълнение 3 милиарда евро. Юнкер също означи ефикасността на съглашението с Турция и уточни, че броят на бежанците, идващи от Турция към Европейския континент са намалели с 87 %. Юнкер съобщи, че Европа желае Турция да бъде същински стратегически сътрудник, по тази причина би трябвало да задълбочим това, което ни сближава и да намерим позволение за това, което ни разделя.

„ Тежко ми е да приказвам за сегашното положение на връзките сред Турция и Европейски Съюз, само че ние поддържаме напъните на Турция по продължаването на разговора. Засега можем само да обещаем, че в един момента това ще се случи. Смятам за измама диалозите за преустановяване на договаряния. Аз съм поръчител на това, че договарянията за влизането на Турция в Европейски Съюз ще продължат “, акцентира Юнкер.

Председателят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер сподели, че той самият е поръчител, че договарянията за присъединение на Турция към Европейски Съюз ще продължат.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че по време на срещата във Варна не са реализирани решения или взаимни отстъпки. По думите му в някои области има компликации в връзките с Турция, само че Европейски Съюз е подготвен да продължи разговора и съдействието.
" Европейският съюз застава зад Република Кипър във връзка с правото му да изследва и употребява естествените си запаси в своята изключителна икономическа зона ", съобщи ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск на взаимна конференция с ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, министър-председателя на България Бойко Борисов, и турския президент Реджеп Тайип Ердоган. " Това също е значимо предвид на споделената ни цел за сполучливото обединяване на Кипър в изгода както на популацията на острова, по този начин и на Турция, Европейския съюз и на връзките сред Европейски Съюз и Турция “, добави Туск.

Пътят към присъединението на Турция към е точно посредством разговор. Българският министър председател Бойко Борисов също съобщи, че разговорът сред Турция и Европейски Съюз би трябвало да продължи и изрази вяра до края на българското председателство на Европейски Съюз да се състои още една среща на върха ЕС-Турция.

Доналд Туск повтори загрижеността на Евросъюза от положението на човешките права в Турция и задържането на европейски жители в страната, както и от дейностите на турската войска в северната сирийска област Африн. Той бе безапелационен, че Евросъюзът стои зад правото на Кипър да изследва териториалните си води за природен газ. Председателят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер прикани Анкара да премисли всеобщите арести в изискванията на изключително състояние.
Реджеп Ердоган зави, че се надява интервалът на неприятни взаимоотношения сред Турция и Европейски Съюз да е останал в предишното и изрази единодушие, че разговорът с Европейски Съюз би трябвало да продължи. По думите му обаче това не е задоволително, трябват и съответни ограничения.
Ердоган прикани дружно със страните Европейски Съюз да работят дружно за обезпечаването на сигурността освен на Стария континент, само че и в Сирия, Ирак, Йемен, Палестина, Йерусалим, Афганистан и „ дружно да създадем постоянна и благоденстваща Европа “.
Ердоган изиска от Европейски Съюз да направи час по-скоро стъпка към либерализирането на визовия режим за турските жители, с цел да не губят турските жители своето доверие в Съюза.

Не по-малък акцент заслужават думите на турския президент във връзка с битката с тероризма, както в страната, по този начин и отвън нея.
В отговор ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че битката с тероризма е взаимно обвързване, което визира както Турция, по този начин и Европейски Съюз и само обединени ще успеем да се оправим с това извънредно злополучие. Той означи обаче, че битката би трябвало да се прави съгласно интернационалното право.

Турският Daily Sabah е деликатен - към момента има подтик за възстановяване на връзките.

Ръководството на Европейски Съюз акцентира стратегическата роля на Турция в енергийната сигурност на Европа, само че показаха угриженост по отношение на дейностите на Анкара в източната част на Средиземно море и в Егейско море, разяснява New Europe. Този акцент избира и гръцкият Ekathimerini.
The Independent обръща внимание на настояванията на Анкара - „ пълноправно участие “ в Европейски Съюз.

Ердоган съобщи, че желае Европейски Съюз да отстрани „ политическите и изкуствени “ трудности против участието на страната му, както и да съживи застоялите договаряния за присъединение.

Европейски Съюз зависи в огромна степен от Турция за прекъсването на миграционните потоци в Европа и е значим съдружник на НАТО, само че Съюзът е угрижен по отношение на ситуацията на демокрацията и човешките права в страната след несполучливия опит за прелом от 2016 година

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че по време на срещата на високо ниво във Варна с присъединяване на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, не е реализиран напредък, само че изрази вяра, че в бъдеще ще има вероятен напредък, предава Deutsche Welle.

„ Ако питате дали сме постигнали твърди решение или взаимни отстъпки, отговорът е не “, съобщи Туск. „ Все още се надявам това да стане допустимо в бъдеще “, добави той.

По време на срещата бяха разисквани редица въпроси, причиняващи напрежение сред Турция и Европейски Съюз като миграцията, участието в Европейски Съюз и битката против тероризма.

По отношение на връзките сред Европейски Съюз и Турция Туск съобщи, че Европейски Съюз и Турция се нуждаят от открит и почтен разговор и че до момента в който двете страни имаха доста общи ползи, има и провокации, които би трябвало да бъдат обработени дружно.

" Нашата среща през днешния ден сподели, че до момента в който нашите взаимоотношения минават през сложни времена, в областите, където си сътрудничим, ние си сътрудничим добре ", сподели Туск. " Ние още веднъж удостоверяваме нашата подготвеност да продължим разговора и диалозите и да работим дружно, с цел да преодолеем актуалните компликации, за да разгърнем капацитета на нашето партньорство ".
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР