Законово нарушение откриха от Комисията за енергийно и водно регулиране

...
Законово нарушение откриха от Комисията за енергийно и водно регулиране
Коментари Харесай

КЕВР хвана нарушение в намалението на цената на Топлофикация София

Законово нарушаване откриха от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) в препоръчаните от столичната " Топлофикация " и топлата вода за идващия регулаторен интервал.

Вчера в общественото пространство беше публикувана информация, че декларираната цена е с 29,11% по-ниска по отношение на актуалната.

Със заявката си за цени на топлинна сила за интервала 1 юли 2024 година - 30 юни 2025 година " Топлофикация София " ЕАД за първи път до момента и единствена от всички топлофикационни сдружения е показала две разнообразни стойности на еднокомпонентната цена на топлинната сила, се споделя в известие на КЕВР. Според регулатора това основава условия за спорни тълкувания от страна на обществото и медиите за действителния размер на препоръчаната от сдружението.

" Топлофикация София " предлага по-ниски цени на парното с близо 30% от 1 юли

Решението на КЕВР би трябвало да пристигна до 30 юни

Съгласно ценовия модел на КЕВР за пресмятане на цената на топлинната сила, " Топлофикация София " е показала цена от 125,08 лева./МВтч. без Данък добавена стойност на страници 2 и 11 в заявката си. От регулатора изясняват, че цитираната през вчерашния ден в общественото пространство цена от 97,78 лева./МВтч. (без ДДС) отразява надвзетия доход на сдружението в размер на 195,932 млн. лева, заради по-ниските цени на природния газ и квотите за въглеродни излъчвания от предходния регулаторен интервал. В това от регулаторния орган виждат продължение на кръстосаното субсидиране на създаваните от сдружението топлинна и електрическа сила и понижаване на цената на топлинната сила за сметка на доста висока цена на електрическата сила.

" Подобен метод обезпечава по-ниска цена на топлинната сила за потребителите на " Топлофикация София " ЕАД, за сметка на по-висока цена на електрическата сила, заплащана от всички консуматори в страната ", показват от КЕВР. В осъщественото от топлофикационното сдружение от Комисията за енергийно и водно контролиране откриват нарушаване на чл.31, т.6 от Закона за енергетиката.
 Министърът убедил АЕЦ Козлодуй да не подвига цените
Министърът убедил АЕЦ Козлодуй да не подвига цените

Ще внесат в КЕВР усъвършенстван вариант
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР