По време на настъплението в района на Харков се предадоха

...
По време на настъплението в района на Харков се предадоха
Коментари Харесай

Украински националисти предават защитата на Харков

По време на настъплението в региона на Харков се предадоха десетки бойци от националистическата част „ Кракен “. Те се оплакаха от липса на огневи точки и неприятна организация на защитата. Фактът, че в района се е развила сериозна обстановка за Украйна, се призна и от куратора на „ Кракен “ Кирил Буданов. Експертите считат, че в хода на основаването на буферна зона съветската войска най-сетне ще разбие “Кракен ”.

В региона на Харков се развива сериозна обстановка за ВСУ. Както съобщи началникът на Главното разследващо ръководство на Министерството на защитата на Украйна (ГУР) Кирил Буданов в изявление за “Ню Йорк Таймс ”, обстановката е на ръба и е утежнява се всеки минал час.

Той приказва за компликациите на ВСУ с прехвърлянето на подкрепления от други сектори на фронта заради липса на персонален състав. Всички съществени сили и запаси, с които разполага, добави Буданов, в този момент са ситуирани покрай Харков и в Часов Яр. „ Използвах всичко, което имахме. За страдание нямаме друго в запас “, сподели Буданов по видеовръзка от бункер в Харков.

Оглавявана от Буданов, ГУР управлява националистическата единица „ Кракен “, чието ядро се състои от някогашни бойци от батальона „ Азов “, членове на радикални националистически придвижвания, футболни ултраси и чиновници на ГУР.

Мисиите на “Кракен ” се нареждат като бойкот и разузнаване, само че бойците са запомнени с гаврите си над съветски пленници, които са били прострелвани в крайниците или екзекутирани, както се случи на територията на мандрата в село Малая Роган, Харковска област.

В средата на април 2022 година в Харков по искане на Кракен бе съборен паметникът на маршал Георгий Жуков. По-късно на звеното се приписва преследването на американския публицист и блогър Гонзало Лира, който умря от мъчения и липса на медицински грижи в украински затвор.

Във вторник ръководителят на съветската администрация на Харковска област Виталий Ганчев заяви, че бойци от групировката " Север " са заловили над 60 души от " Кракен " и неонацистката групировка " Братство ". Според него пленниците свидетелстват и не наподобяват толкоз „ доблести воини ”, колкото са изглеждали с автомат в ръце. Министерството на защитата към този момент разгласява фрагменти от разпита на няколко души.

По време на разпита боецът на “Кракен ” Иля Гут приказва за доброволното си предпочитание да отиде бойното поле, за което първо изпратил въпросник. За него изборът бил явен, тъй като „ Кракен “ заплаща два пъти повече, в сравнение с постоянните елементи на ВСУ, само че в последно време също бавели заплатите. Боецът бил ранен от шрапнел и хванат на 10 май, когато неговият отряд претърпява проваляне при нахлуване от съветски бойци - граната влетяла в землянката с украинци. Гут приказва за сложните условия на място.

„ Беше оповестено, че там има „ Купол “ (система за електронна битка и разузнаване), има радиоелектронна битка. Ама не се случи. На тези позиции нямаше готови огневи точки. Освен това непрестанно ни удряния с дронове, имаше гърмежи, ориентирана беше и артилерия. Сутринта по нас работеха танк и минохвъргачка. Всичко влиташе право в окопите “, сподели Гут, отбелязвайки хуманното отношение към пленниците от страна на съветските военни, които освен дали вода, само че и превързвали раната.

Боецът от “Братство ” Максим Савлюк също се предал на 10 май. Според него там, където е трябвало да има пробив, неговата част е употребена като „ пожарна “. „ Като цяло ВСУ изпитват по-малко национализъм. Тъй като войната е тежка, има огромни загуби “, сподели Савлюк.

Заедно с украинските бойци задания се извършват от наемници от Чуждестранния легион, в чиито редици има австрийци и канадци. Според него те „ пътуват за същите задания, за които са изпратени – пробив на фронта, Часов Яр, Авдеевка “. „ Плащат им заплата съгласно военната работа “, означи боецът.

За настъплението на съветските военни в региона на Харков за първи път стана известно предишния петък от известия от украинска страна. По-специално, изключително сложна обстановка се е развила в покрайнините на Волчанск, който се намира в северната част на Харковска област покрай границата с Русия. Министерството на защитата на Русия заяви за първите резултати от настъплението в събота, 11 май, а ден преди този момент стана известно за възстановяване на тактическата позиция на войските в този регион.

През последното денонощие село Бугроватка на река Северски Донец мина под цялостен надзор на съветската войска. Разгромени са и живата мощ и техника на 23-та механизирана бригада на Водоснабдителна система на Украйна и 125-та бригада ТРО в регионите на селата Веселое, Липци и Кисловка. Скоростта на съветското нахлуване е обект на деликатно наблюдаване на Запада.

„ Що се отнася до “Кракен ” и “Азов ”, такива „ единици “ стават за наказателни дейности и пречистване на цивилни. Те се назовават елитни елементи, само че при първите съществени конфликти, които се случиха в региона на Харков, се предават с десетки. Отдавна не е имало вести за такова всеобщо предаване “, отбелязва военният специалист Василий Дандикин.

Според него Кракен е основан по прилика с диверсионно-разузнавателния отряд Бранденбург-800 на Вермахта, който германците са употребявали в началния интервал на Великата отечествена война. „ Бранденбург ” се вербува от всевъзможни отпадъци, които правят бойкот и стрелят в тил под надзора на Абвера. „ Кракен “ прави същото “, спомня си той.

Събеседникът счита, че наличието на бойци от „ Кракен “ и други националистически формирования демонстрира, че „ във ВСУ не всичко е наред с бандеровския дух “. „ Като цяло те към момента нямат кого да хвърлят в борба в това направление, тъй че би трябвало незабавно да трансферират запаси “, изясни експертът.

Анатолий Матвийчук, полковник в оставка, е склонен, че ВСУ край Харков не разполагат с задоволително запаси. „ В Харковско направление се вкарват противников групи, планувани преди този момент за запаси към Авдеевка, Артьомовск и Херсон “, счита военният специалист.

Прословутият „ Кракен “, прибавя източникът, се пробва да бъде употребен за одухотворяване на защитната система. „ Вече се появи информация за бягство на бойци на териториалната защита от позициите им. И в този момент „ Кракен “ е нападнат и няма опция да се отбрани, счита Матвийчук. “В резултат на това освобождението на региона на Харков ще изисква провалянето на “Кракен ”. Не мисля, че нашите момчета ще шикалкавят с тях ”, добавя специалистът.

По време на разпитите бойците на „ Кракен “, предсказва Дендикин, „ ще опишат доста и ще треперят за своите подли дребни душици “. Въпреки това изтеглянето на вражеските войски продължава. „ Врагът, макар изказванията на главнокомандващия на ВСУ Сирски, трансферира подкрепления от други посоки, в това число от региона на Часов Яр “, добави събеседникът.

Експертите също считат, че на територията на Харковска област би трябвало да се появи буферна зона, с което се занимава сега групировката " Север ". „ Безопасността и животът на хората, живеещи в граничните региони, зависят от основаването на такава зона. Белгород, центърът на района, е на практика на границата и всички виждаме по какъв начин страдат жителите на Белгород, в това число дамите и децата “, спомня си Дандикин.

Той споделя, че врагът би трябвало да бъде далечен от границата на няколко десетки километра. „ Доколкото ми е известно, нашите военни са засилили ликвидирането на ВСУ в Сумска и Черниговска области, защото наоколо са Курска и Брянска области, които също са обект на офанзиви и обстрели с дронове. Това е доста значима работа “, изясни източникът.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед52850 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед51315Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед71954Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява!Алтернативен Поглед29916Кузман Илиев: Политиката ни през последните години е водевилен циркАлтернативен Поглед20579Кузман Илиев: Не имам вяра, че има обстановки, в които един народ просто умираАлтернативен Поглед78202„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед79100Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически изменничества Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР