. Среща на титани: 1961 г. Рим. Световноизвестните актьори Ричард Бъртън и

...
.
Среща на титани:
1961 г. Рим. Световноизвестните актьори Ричард Бъртън и
Коментари Харесай

Моите очи винаги ще те следят - РИЧАРД БЪРТЪН към ЕЛИЗАБЕТ ТЕЙЛЪР

.

Среща на титани:

1961 година Рим. Световноизвестните артисти Ричард Бъртън и Елизабет Тейлър се събират за първи път на снимачната площадка на кино лентата „ Клеопатра “. И двамата са женени, само че привличането сред тях е неустоимо. Започва бурна спекулация, която раздрусва света.

Страст и скандал:

Любовта им е буйна, изпълнена с искра, пристрастеност и кавги. Папараците ги дебнат отвред, а светските летописи изобилстват от истории за техните обилни празненства, скъпи дарове и бурни кавги. Двамата се женят два пъти, развеждат се два пъти, само че връзката им в никакъв случай не угасва изцяло.

Неразрушима връзка:

Въпреки бурните си връзки, те се поддържат и се грижат един за различен. Бъртън е правилен сателит на Тейлър в сложни моменти, а тя му оказва помощ да се оправи с проблемите му с алкохола, до момента в който сама затъва в същата дупка.

През 1974 година Елизабет написа забавно писмо на своя брачен партньор по случай 10-годишнината от сватбата им, от което излиза наяве, че любовта им е жива, само че проблемите посред им са прекалено много. Елизабет се обръща към брачна половинка си няколко дни преди раздялата им:

„ Скъпи мой (все още мой) съпруже,

Иска ми се да можех да ти опиша за любовта си към теб, за моя боязън, моята приятност, моето чисто животинско наслаждение с теб – моята ревнивост, моята горделивост, моя яд към теб, от време на време.

Най-вече за любовта ми към теб и тази, която ти ми даваш — желае ми се да мога да пиша за всичко това, само че не мога. Мога единствено да „ кипя “ от вътрешната страна и да се надявам да успееш да схванеш по какъв начин се усещам в действителност.

Така или другояче те копнея,
Твоята (все още) брачна половинка.
П.П. Любов моя, дано в никакъв случай повече не се одобряваме един различен за даденост! “

Писмото на Ричард:

След като се развеждат Ричард написа до Елизабет най-трогателните и красиви думи, с които декларира голямата си любов към нея. Те са по едно и също време и красиви, и тъжни:

„ Няма те, за Бога! Едва мога да го допускам, защото не съм привикнал да ме напущат. Но в действителност се чудя за какво никой не го е направил до момента.

Всичко, което ме интересува – почтено казано – е да си щастлива. За мен не е значимо с кого ще намериш щастието. Искам да кажа, стига да е добър човек и да се държи с теб благо. Ако не го прави, ще си има работа с мен. 

Моите очи постоянно ще те наблюдават. Никога не забравяй своите особени добродетели. Никога не забравяй, че под похвърността на дрезгавия ти език се крие една забележителна дама.

Аз съм пагубен досадник и това, че остана до мен толкоз дълго е индикатор за твоята преданост. Ще чувствам неналичието ти със пристрастеност и диво страдание.

Ще оставя на теб да обявиш, че пътищата ни се разделят, а аз в никакъв случай няма да кажа или напиша нито дума, с изключение на тази прощална записка към теб. Опитай се да се грижиш за себе си.

Много обич. Не забравяй, че ти си може би най-великата актриса на света. “

След към година и половина двамата още веднъж подписват брак. Докато първият им брак устоя 10 години, вторият съумява да издържи единствено девет месеца.

Последният взаимен филм на Тейлър и Бъртън е с ироничното заглавие „ Неговият бракоразвод, нейният бракоразвод “ (1973 г.)

Любов до края:

През 1984 година Ричард Бъртън умира от инсулт. Елизабет  е съкрушена. „ Той беше единственият мъж, който в миналото съм обичала същински “, споделя тя. Любовната им история е буйна, спорна, само че и незабравима.

Те са двама от най-ярките звезди на своето време, а любовта им вечно ще остане вписана в историята на Холивуд.

Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън на Бродуей в театралната режисура „ Частни животи “, 1983 година Това е последното им появяване дружно. Бъртън умира на идната година:

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР