Срегистрирани 121 депутати в пленарната зала беше открито извънредното заседание

...
Срегистрирани 121 депутати в пленарната зала беше открито извънредното заседание
Коментари Харесай

Напрежение и бутане в НС: Възраждане бойкотира трибуната

Срегистрирани 121 депутати в пленарната зала беше намерено изключителното съвещание на Народното събрание.

Народните представители от “Възраждане ” още веднъж окупират трибуната на Народното събрание при започване на днешното изключително съвещание, съобщи кореспондент на БГНЕС.

“Продължаваме с протеста на Народното събрание. Не може да се вкарват изключителни точки без да се минава през комисии. Настояваме за оставката на регионалния шеф на София, както и прекъсване с демонтажа на ПСА ”, съобщи Цвета Рангелова от “Възраждане ”.

Въпреки протеста на “Възраждане ”, Народно събрание стартира своя пленарен ден.

Десислава Атанасова, ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС направи предложение депутатите да се изричат от място и това предложение бе признато.

Така от място Теменужка Петкова изиска, а болшинството одобри да стартира с разискване на таксата за пренос на съветски газ.

Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание към този момент одобри на второ четене бюджета на НЗОК.

Народните представители одобриха плануваните в плана на МФ доходи и прехвърляния в проектобюджета на НЗОК в размер на 8 163 353 100 лева Бяха признати и плануваните разноски и прехвърляния в размер на 8 163 353 100 лева, от които 7 630 931 400 лева за здравноосигурителни заплащания.

Депутатите взеха решение здравната вноска да не бъде увеличена и да се резервира на стойност 8% като в запаса на Здравната каса за идната година са заложени 238 млн. лева Депутатите одобриха, че през 2024 година ще бъдат увеличени средствата за здравноосигурителни заплащания за първична извънболнична здравна помощ, профилирана извънболнична здравна помощ, медико-диагностична активност, болнична здравна помощ, дентална помощ и за лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели. За здравноосигурителни заплащания са планувани 7,63 милиарда лв.. За първична извънболнична здравна помощ са планувани 558 млн. лева, за профилирана извънболнична здравна помощ – 567 млн. лева, за дентална помощ – над 330 млн. лева, за медико-диагностична активност – 261 млн. лева, а за болнична помощ – 3,5 милиарда лева

Прие се прехвърлянията от Министерство на здравеопазването да бъдат в размер на 173,8 млн.лв. като те ще бъдат за финансиране на разноските за лекарствени артикули – ваксини и действия по използването им по Закона за здравето - 26,8 млн.лв.; действия за здравно неосигурени лица по Закона за здравето – 8,8 млн.лв.; суми по Закона за здравното обезпечаване (доплащане на разликата на понижените потребителски такси за пенсионери) – 16,0 млн. лева.; действия по отношение на лекуване на лица до 18-годишна възраст и на лица над 18-годишна възраст от Закона за здравето – 72,2 млн. лева, а помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения за хората с увреждания, отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване - 55,0 млн. лева

Комисията одобри да усили размера на помощните средства да се усилят с 5 млн. лева като евентуално поради това решение прекрояването на Бюджет 2024 ще бъде неизбежно.

Комисията по бюджет и финанси към Народно събрание одобри на второ четене и бюджета на ДОО.

Депутатите одобриха, че бюджетът на Държавното публично обезпечаване за идната година ще е в размер на 24,343 милиарда лв.. Освен това те утвърдиха страната да събере осигуровки в размер на 12,73 милиарда лв..

Народните представители одобриха размерът на паричното обезщетение за развъждане на дете до 2-годишна възраст по Кодекса за обществено обезпечаване и за развъждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) по същия кодекс за 2024 година да бъде в размер на 780 лева

Депутатите отхвърлиха препоръчаните от финансовия министър Асен Василев размери на месечния застрахователен приход за 2024 година

Народните представители одобриха оферти оптимален месечен размер на осигурителния приход да бъде 3 750 лева, само че отхвърлиха минималният месечен размер на осигурителния приход за самоосигуряващите се лица да бъде в размер на 933 лева, както и отхвърлиха предлагането от МФ най-малък месечен размер на осигурителния приход за записаните аграрни стопани и тютюнопроизводители да бъде в размер на 933 лева С това решение народните представители оставиха минималния месечен размер за горепосочените индикатори със стойностите им от тази година. Поради настъпил безпорядък и недоразумение в бюджетна комисия тези няколко оферти бяха прегласувани няколко пъти, а в последна сметка се взе решение тези оферти да бъдат гласувани по-късно.

За сметка на това одобриха предлагането от МФ за дневни размери на компенсацията за безработица за 2024 година, а точно - дневният най-малък размер на компенсацията за безработица да бъде в размер на 18 лева, както и дневният оптимален размер на компенсацията за безработица да бъде в размер на 107,14 лева

Народните представители одобриха минималния размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст за 2024 година Те взеха решение размерът й от 1 януари до 30 юни да бъде 523,04 лева, а от 1 юли до 31 декември – 580,57 лева

Депутатите одобриха размерът на еднократната помощ по Кодекса за обществено обезпечаване при гибел на обезпечено лице за 2024 година да бъде в размер на 540 лева.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР