Средствата за необходимите ремонти на язовирите са осигурени и налични.

...
Средствата за необходимите ремонти на язовирите са осигурени и налични.
Коментари Харесай

Повече от 400 язовира ще се ремонтират за 500 млн. лева


Средствата за нужните поправки на язовирите са обезпечени и налични. В момента описът тези, върху които би трябвало да се интервенира включва 416. Предвидените средства са 500 млн. лв.. Това сподели за предаването „ 12+3 “ по „ Хоризонт “ на БНР заместник-министър на стопанската система Лъчезар Борисов, в чийто сектор попада и новосъздаденото държавно дружество за ръководство и стопанисване на язовирите, което беше основано по силата на законови промени преди 4 месеца.  Той акцентира че за язовирите ще дават отговор две структури – една за ръководството им, а друга – за незабавните поправки:

„ Нашият разбор, квалифициран от сътрудниците от Държавна организация за метрологичен и механически контрол, сочи, че все още такива, към които би трябвало да бъдат подхванати дейности са към 800 на брой. В момента описът с релативно по-спешните е 414, само че държа да подчертая, че няма такива язовири, които да водят до непосредствена заплаха за популацията... Подготвихме и цялата документи за основаването на държавното дружество „ Управление и стопанисване на язовирите “, което ще бъде притежател и ще дава отговор за комплексното ръководство, за тяхната по-малка поддръжка, за защитата и по този начин нататък, а ремонтите са в Държавната консолидационна компания. Днес или най-късно на следващия ден и ще изпратим материалите към Министерски съвет за основаването “

Първоначалните упованията са били общините да трансферират сред три и четири хиляди язовира в интерес на страната. В момента в Министерство на стопанската система са постъпили оферти за прекачване на благосъстоятелност от 118 общини, а общият брой препоръчани водни обекти е 2614, от които 203 са отдадени чартърен, а 61 - предоставени на концесия. Борисов чака новото сдружение да изпита известни компликации при набирането на експертен личен състав като хидротехнически инженери и ВиК – експерти.

Язовирите, които имат потребност от незабавни поправки, ще бъдат ремонтирани от Държавната консолидационна компания, изясни той:

“Всички тези язовири, които ще попаднат под шапката на Държавното дружество за ръководство и стопанисване на язовирите – те ще бъдат държавна благосъстоятелност,  и тогава притежателят –  държавата няма да връща средствата за отремонтираните язовири. Ако има язовири, които общините не са трансферирали, а се наложи незабавен ремонт, в следствие ще би трябвало да възстановят разхода на Държавна консолидационна компания. Подобен е и привидения ред в закона по повод, в случай че се наложи, незабавна намеса в язовири, които са благосъстоятелност било на „ Напоителни системи “, било на „ Язовири и каскади “, в случай че те не разполагат с тези средства. За „ Бели Искър “, с цел да може да започват ремонтните действия, следва Областният шеф на София – област да издаде акт  за държавна благосъстоятелност, след което Държавна консолидационна компания ще предприеме дейностите по планиране и ремонт.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР