Средствата ще бъдат насочени за подобряване на охраната по външните

...
Средствата ще бъдат насочени за подобряване на охраната по външните
Коментари Харесай

ЕК предоставя €85 милиона на България и Румъния за управление на границите

Средствата ще бъдат ориентирани за възстановяване на защитата по външните граници на Европейски Съюз и двете страни ще могат да аплайват за в допълнение финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдаване, за покупка на транспортни средства и друго съоръжение. Решението се основава на сполучливото използване от България и Румъния на планове, свързани с ускорение на процедурите за даване на леговище и за връщане на мигранти без съображение за престой в Европейски Съюз, отбелязва Европейска комисия.

С днешното решение стартира подготовката за използване на новите европейски правила за миграцията. Решението регистрира идното от края на март влизане на България и Румъния в Шенген с въздушните и морските граници. Предвижда се двете страни да покачат полицейското съдействие. Комисията ще регистрира осъществяването на поставените цели дружно с " Фронтекс ", Агенцията на Европейски Съюз за убежището и Европол.

В известието се отбелязва, че през март предходната година Европейска комисия предприе пилотни планове с България и Румъния, а през октомври регистрира осезаеми резултати. Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен написа в " Екс " по този мотив, че България и Румъния заслужават изцяло присъединение към Шенген.

България и Румъния към този момент ще могат да аплайват за в допълнение финансиране за:
разширяване или надграждане на съществуващите системи за наблюдаване на границите; закупуване на транспортни средства, в това число с опция за термовизия; закупуване на оперативно съоръжение като камери за разкриване на придвижване и термовизионни камери и създаване или надграждане на системи.
Междувременно министърът на вътрешните работи Калин Стоянов подписа Стратегическа рамка за съдействие сред Европейска комисия, Агенциите на Европейски Съюз и България с комисаря по вътрешни работи Илва Йохансон, заяви Министерство на вътрешните работи.

Приносът и самодейната ангажираност на България са неделима част от взаимните европейски старания за адресиране на миграционните провокации и по-доброто действие на Шенген, акцентира комисар Йохансон, представена в известието и от Българска телеграфна агенция.

Документът извежда основни въпроси в региона на ръководството на миграцията и границите. Стратегическата рамка ще даде опция за продължение на структурираното съдействие сред България, Европейска комисия и европейските организации в основни области - гранично ръководство, леговище, връщане и полицейско съдействие. Ще бъде подкрепят и процесът на подготовка на българските институции за използване на новото европейско законодателство в региона на миграцията и убежището.

Снимка: МВР/БТА

Приетата рамка за съдействие е продължение на сполучливия взаимен Пилотен план, който подкрепя доста способените български органи и направи по-видими дългогодишните непрекъснати старания на страната ни за поддържане на високо равнище на сигурност на външните граници на Европейски Съюз, предварителна защита на незаконната миграция и вторичните придвижвания. Същевременно документът регистрира новата роля на България във действието на Шенгенското пространство.

Министър Калин Стоянов взе участие е в Брюксел, за присъединяване в съвещание на Съвет " Правосъдие и вътрешни работи, в чиито рамки е приемането на Стратегическа рамка за съдействие сред България и Европейската комисия (ЕК) в продължение на сполучливия Пилотен план от 2023 година

Сред акцентите в дневния ред от съвещанието са и въпроси, свързани с Шенгенското пространство, с даването на леговище и миграцията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР