Средствата са предназначени за закупуване на ваксини за безплатна имунизация

...
Средствата са предназначени за закупуване на ваксини за безплатна имунизация
Коментари Харесай

МС одобри допълнително 1 млн. лв. за безплатна ваксинация срещу коклюш на бременни

Средствата са предопределени за закупуване на ваксини за безвъзмездна имунизация против коклюш на бременни дами през 27-36 гестационна седмица от бременността. Освен това за образуване на имунизационния развой, откриване на имунизационни кабинети и обезпечаване провеждането на лабораторна диагностика на болестта, предде БГНЕС.

Към април 2024 година в 22 страни членки на Европейски съюз е въведена имунизация против коклюш при бременни. Осигуряването на ваксини за бременни дами в България ще спомогне за уеднаквяване на имунизационната процедура в Европейски Съюз.

Имунизацията на бременни дами ще докара до предотвратяване на новородените деца, които са в максимален риск от затруднения, хоспитализация и смъртен излаз, от коклюш в ранна детска възраст, до навършване на възраст за обгръщане със наложителна планова имунизация (от 6-седмична възраст), посредством въздържан имунитет, добит трансплацентарно от майката.

Разширява се и опцията за лабораторна диагностика на коклюш в страната, като проучвания на клинични проби, взети от заболели при избрани критерии, ще се организират във Варна, Пловдив, Плевен, София и Стара Загора. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР