Средствата от възстановителния фонд на ЕС са ключови за икономическата

...
Средствата от възстановителния фонд на ЕС са ключови за икономическата
Коментари Харесай

Испания ще срещне трудност в усвояването на парите от възстановителния фонд на ЕС

Средствата от възстановителния фонд на Европейски Съюз са основни за икономическата тактика на Испания, която поради пандемията от ковид означи стесняване на Брутният вътрешен продукт с 10.8% през 2020 година Голяма част от отпуснатите грантове за 70 милиарда евро се чакат в интервала 2021-2023 година и тези запаси са невиждани за страната.

Преди десетилетие отговорът на Брюксел в изискванията на рецесия беше стягане на колана. Тогава Мадрид дефинира това като неточност и този път Европейски Съюз се сплоти към един надалеч по-щедър метод. Сега испанското държавно управление възнамерява да похарчи 77% от грантовете сред 2021 и 2023 година Но това ще значи да усвои парите доста по-бързо, в сравнение с страната в миналото е успявала с предходна помощ от Европейски Съюз, написа Financial Times. Почти половината от 60-те милиарда евро от европейските структурни фондове за Испания в интервала 2014-2020 година към момента не са изхарчени.
Блокажи и забавяния
Делът на Испания е част от фонда на Европейски Съюз за възобновяване от пандемията на стойност 800 милиарда евро, който цели както средносрочно поощряване на стопанската система на страните членки, по този начин и по-дългосрочен тласък посредством подкрепяне на " зеления " енергиен преход, дигитализацията и структурните промени. Но въпреки в този момент Брюксел да е по-убеден в потребността от увеличение на разноските, доста европейски страни ще срещнат компликация в усвояването на толкоз доста средства за толкоз малко време.

Първоначално Испания е бюджетирала 27 милиарда евро от фонда на Европейски Съюз за тази година, като е пресметнала, че това ще добави 2.6 процентни пункта към растежа за 2021 година Тези очаквания обаче бяха попарени от блокажи и забавяния. През август съюзът преведе задатък от 9 милиарда евро на страната, а този месец Европейската комисия поддържа в допълнение погашение на 10 милиарда евро, защото Мадрид е извършил 52 промени и други критерии.
Реклама
И въпреки всичко Мария Хесус Фернандес от Испанската банкова асоциация счита, че най-вече 7 милиарда евро от възстановителния фонд ще бъдат разпределени до края на тази година, което ще способства с оптимално 0.6 процентни пункта към растежа. " Отражението върху Брутният вътрешен продукт не се демонстрира, когато парите са избрани, а когато съответните вложения се случат и средствата са изхарчени дейно. Затова растежът ще е доста разочароващ поради упованията, които имахме ", споделя тя.
Нереалистична скорост на усвояването
От испанското министерство на стопанската система акцентират, че би трябвало да мине известно време, преди парите да се влеят в стопанската система - належащо е провеждането на търгове, избирането на компании и така нататък И допълват: " В този развой ние бяхме измежду първите - първите дружно с Португалия, които съставихме план; първите, които поискахме средства от Европейската комисия; първите, които получиха позитивна оценка въз основата на постигането на задачите. Движим се доста бързо, само че би трябвало да създадем нещата по верния метод. "

Експерти предизвестяват, че скоростта на усвояването на парите от възстановителния фонд, предстоящ от европейските институции, не наподобява реален. Според Чус Ескобар от консултантската компания EY Spain държавното управление в Мадрид е признало в бюджетните си сметки, че близо половината от плануваните средства няма да бъдат изхарчени през тази година. И показва, че вместо това ще му се наложи да планува голямата сума от 36 милиарда евро за 2022 година
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР