Средновековното село Гречо е едно от най-красивите, но по-малко известни

...
Средновековното село Гречо е едно от най-красивите, но по-малко известни
Коментари Харесай

800-годишната коледна история на италианското село Гречо

Средновековното село Гречо е едно от най-красивите, само че по-малко известни села в Италия. Селото е кацнало на хълма в провинция Риети, почти на 80 км северно от Рим, цялостно с красиви селски каменни къщи. През по-голямата част от годината 1500 поданици на Гречо живеят спокоен аграрни живот, заобиколени от букова и дъбова гора, където скитат диви прасета. Въпреки това, за няколко седмици през декември популацията на селото нараства, тъй като посреща гости от цялостен ​​свят, споделя BBC.

За християните по целия свят Гречо е част от пътя за поклонение към Свети Франциск от Асизи, католически духовник, прочут с любовта си към природата, за който се е носил слух, че може да поддържа връзка с животни и има вяра в доброволната беднотия.

Най-важното за Гречо е, че това е мястото, където Свети Франциск слага първата в света сцена на Рождество Христово в пещера през 1223 година, като метод за разпространяване на историята за Коледа. Всяка година повече от 100 хиляди поклонници и туристи се стичат тук от Италия и чужбина, с цел да се възхищават на грандиозните подиуми на Рождество Христово, излагани из целия град като част от празничните тържества - от дребни творби, сгушени в тухлените стени, до по-големи екрани, открити пред хотелите и къщите за посетители.

Тази година е 800-годишнината на Свети Франциск и Гречо приготвя истинска сцена на Рождество Христово, както и особено коледно шоу, като селото чака повече поклонници от всеки път.
Древна традиция
Гречо е учреден през Средновековието от гърци, бягащи от война, които се заселват тук поради възприятието за спокойстие и отбрана. Те построили укрепен град с отбранителни стени и палат – остатъци от който към момента личат в елементи от заобикалящата селото гора.

Смята се, че Свети Франциск е пристигнал на 90 км южно от Асизи в Гречо по молба на господаря на Гречо, Джовани Велита, през 13-ти век, с цел да проповядва измежду селяните. Гористите покрайнини на Гречо притеглят Свети Франциск към природата и той взема решение да се откри тук за по-късната част от живота си. Свети Франциск построява светилището си като резиденция и място за медитация и поклонение на 1.5 км от центъра на Гречо.

Като част от личното си поклонение на вярата, Свети Франциск е посетил Витлеем в историческа Палестина - Светата земя - през годините 1219-1220. При завръщането си в Гречо, искайки да приближи хората до тяхната религия посредством загатна за раждането на Христос, той взема решение да пресъздаде атмосферата на сцената от раждането на Исус посредством коледните тържества.

На 24 декември 1223 година той провежда среднощна литургия, която включва възстановка на събитието, като селяните играят функциите на Мария и Йосиф, и употребяват кукла за бебето Исус. Свети Франциск даже довел със себе си вол и магаре, с цел да приключи облика на Исус, роден в плевня. Целта е била да се образоват и вдъхновят жителите на село Гречо за празнуването на Коледа – не просто като историческо събитие, а като нещо действително, което могат да си показват и в което да имат вяра.

Тази първа сцена на Рождество Христово има голям триумф измежду селяните на Гречо и по този начин Свети Франциск стартира годишна традиция, която по-късно е публикувана по целия свят от мисионери и поклонници, които са очевидци на това празнично събитие. Признаването на Гречо като първоизточник на сцената на Рождество е асъдействало за това градът да бъде именуван " францискански Витлеем " измежду богомолците.

Днес посетителите на Светилището могат да влязат в параклиса Cappella del Presepio, с цел да видят отчасти реставриран античен стенна живопис на сцена на Рождество Христово от незнаен художник, който отбелязва мястото, където Свети Франциск е провеждал литургията.

Посетителите също могат да видят изображения на Свети Франциск, изрисувани по стените към селото, и да посетят Международния музей на Рождеството в църквата Санта Мария, който демонстрира подиуми от Рождество Христово, направени от разнообразни ордени на християнството в Италия и по света. Това е нещо, на което локалните доста държат. Анабела Коландреа, която живее в близкия Риети, постоянно посещава Светилището, с цел да отиде на терасата, която гледа към долината Риети, и да си почине.

Когато бях дете, се възхищавах на светлините, фигурките и къщите с необятно отворени очи. Сега всякога, когато пристигам още веднъж и още веднъж, страстта постоянно е една и съща, усещам се като дете ", споделя Анабела Коландреа.
Съвременен създател
Ако се огледате деликатно из града, когато и да е на годината ще намерите дребни статуи, скрити измежду тухли, в дупки в стена или в градината на някое жилище. Като дете художникът Манфредо Проети събира глина в канавките към Гречо, с цел да основава фигури за личните си подиуми на Рождество, употребявайки пещта за самун на баба си, с цел да изпече глината, и да приключи творенията си. След като приключва учебно заведение, Проети се реалокира в Рим, с цел да учи живопис, статуя и гравюра в Художествената академия в Сан Джакомо.

Днес той се е върнал в родното си село и основава подиуми за Рождество Христово с рециклирани материали като дърво и полиуретан. Произведенията на Проети са изложени по целия свят, както и в музея в Гречо. Той също по този начин е основал школа на занаятчиите на сцената на Рождество Христово в Неапол, която събира художници от целия свят.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР