Средновековният румънски владетел Влад Цепеш, вдъхновил автора Брам Стокър загероя

...
Средновековният румънски владетел Влад Цепеш, вдъхновил автора Брам Стокър загероя
Коментари Харесай

Влад Цепеш-Дракула е плачел с кървави сълзи, показва научно изследване

Средновековният румънски държател Влад Цепеш, въодушевил създателя Брам Стокър загероя му Дракула, е плачел с кървави сълзи. Това откриха учени от Университета в Катания, Националния списък на Румъния и Политехническия университет на Милано, съобщи Дарик.

„ През последните години от живота си той евентуално е страдал отпатологично положение, наречено хемолакрия. Това значи, че е можел дапролива сълзи, примесени с кръв. “ - изяснява ръководителят на проучването професор Винченцо Кунсоло, представен от румънските медии.

Когато написа, човек нормално допира хартията с ръцете си – и с пръсти, и с длани. По подобен метод химическите субстанции от кожата попадат върху хартията. От писмо, писано от Влад Цепеш през 1475 година, химиците съумяват да извлекатпроби от три пептида, които идват от ретината и течността на сълзите. Така те откриват, че “истинският Дракула ” е страдал от хемолакрия, при която разнообразни количества кръв са прекосявали в слъзните канали и са се смесвали със сълзите.

“Това положение може да се развие, след каточовек страда от бактериален конюнктивитили в случай че има някакъв тип пострадване наоколо до слъзните канали. В някои случаи то може да бъде породено от израстък в региона на окото. ” - изясняват още експертите.

Генетичните останки свидетелстват и че владетелят, послужил за първообраз на литературния воин Дракула, може да е страдал от възпалително заболяване на дихателните пътища и кожата, както и от цилиопатия – генетично обусловено заболяване, характеризиращо се с разнообразни нарушавания: от поликистоза на бъбреците до недостатъци на лицето, нервната система, затлъстяване.

Влад Цепеш е живял през XV век и е билвладетел на княжество Влахия, ситуирано на територията на модерна Румъния. Той става прочут като гневен бранител на своята земя,отговорен за гибелта на десетки хиляди поданици на Османската империя, доста от които санабити на кол(оттук и прозвището Цепеш – от румънски Țepeș – „ прът “).
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР