Средното ниво на качество на живот навсякъде по света е ...

Окланд е на първо място по качество на живот в пандемията/>


Средното ниво на качество на живот навсякъде по света е спаднало в сравнение с преди пандемията. Това показва годишното проучване на Economist Intelligence Unit. Степента, до която градовете са имали способността да овладеят случаите на заболели, и темпото на ваксинационните кампании са основните фактори, на които се дължат промените в класацията. Данните са събрани в периода 22 февруари - 21 март 2021 г.

Тази година на върха е Окланд в Нова Зеландия благодарение на способността на местните власти да овладеят корона кризата, поради което строгите мерки бяха отменени по-рано. В самото начало на пандемията на града беше наложен строг граничен контрол, съответно случаите на заболели бяха сравнително малко на брой. В резултат на това училищата, заведенията и театрите останаха отворени.

Шест от десетте топ града по качество на живот се намират в Нова Зеландия и Австралия, тъй като мерките на строг граничен контрол са позволили на гражданите да продължат да водят сравнително нормален начин на живот и здравните системи са смогнали с лечението на заболелите.
Отстъпление на Европа
Много европейски градове са паднали значително в класацията, тъй като преживяха втора вълна на коронавируса, което ограничи културни и спортни мероприятия и доведе до продължителното затваряне на заведенията и училищата. Виена, която заемаше първо място през 2018-2020 г., падна до 12-о място в настоящото проучване. В Германия Франкфурт, Хамбург и Дюселдорф отчетоха най-голям спад сред всички в класацията. В Канада също се наблюдава значително понижение. Във всеки случай спадът се дължи на повишената тежест върху здравните органи вследствие на втората вълна на вируса.

Не е изненадващо, че резултатите в здравната секция на проучването са силно повлияни от пандемията. В сравнение с шест месеца по-рано средният резултат на всички градове е спаднал с близо 5 пункта. Условията са се влошили най-рязко в Прага, Атина и Джакарта, където броят на заболелите от коронавирус нарастваше по време на проучването. Това затрудни достъпа до болнични легла и качествени здравни услуги.

Малко промени се отчитат надолу в класацията. Както в предишни проучвания, качеството на живот продължава да е най-ниско в Дамаск. На дъното са също и Лагос в Нигерия, Порт Морсби, столицата на Папуа Нова Гвинея, и Дака, столицата на Бангладеш.

Източник: capital.bg