Средностатистическият килим има от пет до десет години средна продължителност

...
Средностатистическият килим има от пет до десет години средна продължителност
Коментари Харесай

Кога е време да смените килима

Средностатистическият килим има от пет до 10 години междинна дълготрайност на живота. Колко тъкмо ще бъде тя зависи най-вече от качеството му, както и от интензивността на приложимост. Килимът в коридора да вземем за пример ще се износи доста по-бързо от килима в спалнята, защото трафикът по него е много по-голям. Но по кое време тъкмо идва времето да промените килима?

Някои признаци са в действителност крещящи и по тях незабавно ще разберете, че килимът е за промяна. Други са по-трудни за забелязване. Ще обсъдим всички в идващите редове.

Петна

Вино или сок, лак за нокти или лой – постоянно петната, които вършим по килимите, са невъзможни за изпиране. Нещо повече – някои техники за разчистване отстранен петното, само че скапват структурата на самия килим и в последна сметка мястото на почистеното леке остава също толкоз очевидно, колкото е било и петното. В подобен случай единствената Ви алтернатива е нов килим.

Мухъл

Килимите елементарно се трансформират в удобна среда за размножаване на спори на плесен и мухъл. Това се случва доста постоянно в актуалните жилища, които нямат задоволително добра изолираност. Ако по стените Ви избива плесен, той евентуално ще се реалокира и на килима. Когато видите по тъканта петна, които подсказват началото на поява на плесен или мухъл, можете да сте сигурни, че е пристигнало време да промените килима допустимо най-бързо. В противоположен случай мухълът ще плъзне по цялата стая и ще сътвори нездравословна среда за живот. И в този случай прането за жалост няма да реши казуса. Добре е също по този начин да помислите за генерално унищожаване на аргументите за появяването на плесен в стаята, в противоположен случай това ще се случва с всеки идващ килим, а средата в помещението ще продължава да е нездравословна.

Миризми

Понякога килимът може да стартира да излъчва неприятна миризма. Най-чести аргументи за това са появяването на плесен и домашните любимци. Един от методите да се справите с казуса е да осигурите професионално разчистване на килима. Нерядко обаче миризмата остава и по-късно, все пак. Най-често това се случва при петна от урината на домашния любим, които могат да са в действителност упорити, а миризмата им да продължава да се усеща и откакто сте почистили килима. Естествено, в такива случаи е време за нов килим.

Износване или разкъсване

Някои материи са по-нетрайни от други и е допустимо да забележите, че на местата, където стъпвате най-често, тъканта се е износила. Изтъняла е, станала е лъскава, а може даже и нишките да са се прокъсали. Някои типове килими са по-податливи на сходно изхабяване, други са по-здрави. Ако преди покупката се колебаете какъв материал да изберете, заложете на найлоновите килими вместо на полиестерните. Качествените вълнени килими също имат доста дълъг живот.

Нов дизайн на помещението

Ако сменяте напълно интериора на помещението, евентуално ще би трябвало да промените и килима, с цел да получите съвършен нов дизайн.

Алергия

Натрупването на прахуляк и нечистотия надълбоко във влакната на килима може да докара до утежняване на признаците или даже появяването на алергия към прахуляк или на сенна хрема. Разбира се, честото потребление на качествена прахосмукачка, както и професионалното изпиране, могат да оказват помощ за известно време. Все отново подмяната на остарелия килим с нов ще Ви подсигурява доста по-качествено решение на казуса.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР