Средностатистическият европеец, въпреки нарастващата екологична осведоменост, купува всяка година 26

...
Средностатистическият европеец, въпреки нарастващата екологична осведоменост, купува всяка година 26
Коментари Харесай

Европейците изхвърлят по 11 килограма дрехи годишно

Средностатистическият европеец, макар възходящата екологична информираност, купува всяка година 26 кг текстил, изхвърля 11 кг, като множеството от употребяваните облекла (87 процента) се озовават на сметищата. Това са данни, посочени от Европейския парламент.

През третото тримесечие на тази година Европейската комисия би трябвало да одобри Стратегия за резистентен текстил, която да се занимае с казуса с възходящите текстилни боклуци.

Текстилният бранш е избран като приоритет в Европейското зелено съглашение, Плана за деяние за кръговата стопанска система и Индустриалната тактика.

Комисията предлага Европейски Съюз да се оправи със структурните недостатъци, свързани със събирането, сортирането и преработването на текстилни боклуци в държавите-членки.

Целта на Европейска комисия е да сътвори рамка, която ще сътвори условия и тласъци за поощряване на конкурентоспособността и устойчивостта на европейския текстилен бранш.

Консултациите по устойчива текстилна тактика започнаха през януари и новата рамка би трябвало да поддържа устойчиви вложения в индустриалния развой, дизайна, новите материали и новите технологии в помощ на битката с микропластмасите на облеклото.

Текстилната промишленост, в която работят 1,5 милиона души в целия Европейски Съюз, е доминирана от дребни и междинни предприятия.

До 60% от облеклото в Европейски Съюз не се създава в държавите-членки.

Малък % от употребяваните облекла се изнасят, а множеството попадат на сметища. В международен мащаб по-малко от един % от творби текстил се рециклира.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР