Средногодишно между 120-130 души у нас намират смъртта си при

...
Средногодишно между 120-130 души у нас намират смъртта си при
Коментари Харесай

Един клас ученици годишно по-малко заради инциденти във вода

Средногодишно сред 120-130 души у нас намират гибелта си при водни произшествия, като повече от половината са в неохраняеми водоеми навътре в страната.

Жертвите при децата под 17 година възраст са приблизително 10-15 души, което се равнява колкото един учебен клас.

Това съобщи ръководителят на България червен кръст Христо Григоров на брифинг при започване на Седмицата на водното избавяне и образованието на водни спасители за идния летен сезон.

Според Григоров от БЧК доста добре са се подготвили за новия летен сезон с образование на водни спасители.

През 2017 година са подготвени общо 941 професионални спасители - 644 за плувни басейни, 289 за открити водни площи и море, старши спасители - 5, инструктори - 3 души.

През миналата 2017 година 10 са удавилите се деца, а 3 600 са избавените.

Към сегашния миг са подписани контракти със стопани на охраняеми водни площи и се водят договаряния с други такива за даване и ръководство на екипи от водни спасители на общо 17 обекта.

Извършени са 131 инспекции от общинските и регионални комисии за равнището на обезопасеност.

За последните 10 години са подготвени над 4 500 спасители за море и близо 10 000 за басейн.

Доц. Стоян Андонов, ръководител на Националната комисия за по водно избавяне, разяснява, че Седмицата на водното избавяне е ориентирана значително към децата, защото те са бъдещите възрастни, а също така те са най-честата жертва на воден травматизъм. Това е една седмица, в която желаеме да срещнем децата с заплахите, какви са те и по какъв начин може да ги избегнат, даже в случай че не могат да плуват.

Директорът на Водноспасителната работа на БЧК Антон Налбантов уточни, че Седмицата на водното избавяне се прави всяка година през месец юни, само че не се разчита само на нея. " Това е седмица, в която се включват стотици доброволци, с които реализираме тази образователна активност ".
Той посочи, че от БЧК са съумели да обучат към 1000 - 1200 души квалифицираните фрагменти.

Мерките, които би трябвало да се вземат, с цел да се предотврати намаляването на водния травматизъм и повишение на сигурността на обществото към водните площи, са в региона на къпането единствено в охраняемите водни обекти, съблюдаване на разпоредбите за водна сигурност, потребление на избавителна жилетка и надзор върху децата във и към водата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР