Средно един магистрат има около 3 банкови сметки, проверени са

...
Средно един магистрат има около 3 банкови сметки, проверени са
Коментари Харесай

От ВСС: Всеки магистрат има средно по три банкови сметки

Средно един магистрат има към 3 банкови сметки, тествани са имуществените заявления на магистратите, получени са информации за недвижимото и движимото имущество, добито от съдии, прокурори и следователи през 2016 година Изпратени са над 2700 претенции за откриване на банкова загадка до районните съдилища.Това се показва в известие на Висш съдебен съвет.
От там прецизират, че срокът за инспекция на годишните имуществени заявления на съдиите, прокурорите и следователите е тримесечен. Началният миг на този период обаче не е 15 май на съответната година, доколкото член 175в, алинея 3 от Закона за правосъдната власт /ЗСВ/ дава опция в едномесечен период от подаване на декларацията за имущество и ползи съответният магистрат да може да направи смяна в декларацията, когато това се постанова за премахване на непълноти или неточности в заявените условия. Например - в случай че арбитър е подал годишна декларация за имущество и ползи на 15 май 2017 година, законът му дава право да подаде до 15 юни 2017 година коригираща декларация. Едва след приключването на този период стартира да тече тримесечният период за осъществяване на инспекцията от страна на Инспектората към Висш съдебен съвет.
Определеният в Закон за съдебната власт тримесечен период за инспекция на имуществените заявления не е задоволителен. Броят на магистратите, задължени да подадат пред Инспектората към Висш съдебен съвет годишна декларация за имущество и ползи, е 4199 към 1 януари 2017 година Проверките включват разкриването на банкова и застрахователна загадка, също така се разгръщат освен във връзка с съпрузите и малолетните деца на деклараторите, а и на лицата, с които в действителност съжителстват на брачен начала.
Инспекторатът към Висш съдебен съвет към този момент е ревизирал дали заявеното от магистратите имущество – недвижимо и движимо, добито или отчуждено през 2016 година от магистратите, техните съпрузи, малолетните им деца и лицата, с които в действителност съжителстват, подхожда на оповестеното в съответните обществени регистри. От имотния указател към Агенцията по вписванията са направени информации за недвижимото имущество, от регистъра на КАТ – за притежаваните моторни транспортни средства, от Национална агенция за приходите – за размера на отговорностите за налози и осигурителни вноски, от осведомителната система на Българска народна банка – за паричните отговорности.
Инспекторатът към Висш съдебен съвет е изпратил над 2700 претенции за откриване на банкова загадка до районните съдилища. След позволение се желаят информации от комерсиалните банки за наличните суми във всяка една банкова сметка на магистратите, техните съпрузи, малолетни деца и лицата, с които в действителност съжителстват. Средно един магистрат има към 3 банкови сметки.
Не без значение е и фактът, че Инспекторатът към Висш съдебен съвет има пълномощията по инспекция на декларациите за имущество и ползи на съдии, прокурори и следователи от 1 януари 2017 година, заради която причина инспекциите се правят без съществуването на умишлен софтуерен артикул, с какъвто разполага Сметна палата, показват от Висш съдебен съвет. Разработването на подобен програмен продукт е в развой на възлагане.
Тримесечният период за осъществяване на инспекциите на имуществените заявления на магистратите е инструктивен. Закон за съдебната власт не планува последствия при превишаването му. Дори в този случай компетентността на Инспектората към Висш съдебен съвет не отпада.
Относно задължените съдии, прокурори и следователи, неподали в период декларация за имущество и ползи, са формирани административнонаказателни производства. Максималният период за издаване на наказателно разпореждане е шест месеца, считано от датата на сформиране на акта за определяне на административно нарушаване. Закон за съдебната власт планува обвързване Инспекторатът към Висш съдебен съвет да разгласява информация за влезлите в действие наказателни постановления.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР