Средният резултат на този випуск на задължителната матура по български

...
Средният резултат на този випуск на задължителната матура по български
Коментари Харесай

Добър 3,93 е средният успех от матурата по български език и литература при зрелостниците

Средният резултат на този випуск на наложителната матура по български език и литература е 50,14 точки, което дава отговор на оценка добър 3,93. Резултатът е съпоставим, само че малко по-нисък - с към 2,5 т., от този през миналата година. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на образованието.

Повечето зрелостници са харесали тематиката на есето – 32 506 (71%), а интерпретативно съчинение са създавали 9 119 (20%). В работите на 4 239 зрелостници (9%) не е основан текст, а 862 от тях единствено са преписали стихотворението, съобщи 24 часа.

Това са част от анализите, направени след оценяването на работите на явилите се на първия наложителен изпит 45 864 възпитаници (с близо 3000 повече от предходната година).

Повечето зрелостници се оправят със дилемите, изискващи възпроизвеждане, само че дилемите, изискващи схващане, осмисляне, интерпретиране, използване на наученото, си остават предизвикателство за мнозина. При езиковите дилемите със свободен отговор с най-голям % на осъществимост е задачата, посредством която се ревизира членуването на съществително име, а усложнения се регистрират при използването на бройна форма за мн. ч. При литературните задания със свободен отговор учениците сполучливо се оправят със свързването на изучени произведения с имената на техните създатели, само че мъчно извеждат функционалността на разговора в разказвателен текст. Затрудняват се и при съпоставянето на интерпретацията на дадена тематика в изучен и в неизучен текст.

С близо 2500 повече са и зрелостниците положили втория наложителен изпит по профилиращ предмет.

Философия и британски език са избрали надлежно 80,3% и 69% от учещите тези предмети като профилиращи, а информатика и химия и запазване на околната среда – единствено 4,2% и 1,8%.

Усредненият резултат от този изпит е 62,11 (съизмерим и малко по-висок от този в миналата година). Той дава отговор на оценка добър 4,48. По-високият триумф на втория изпит е предстоящ, като се има поради, че на първата матура се явяват всички приключили XII клас, а втората е по желание по профилиращ предмет и на нея отиват по-малко на брой и по-мотивирани зрелостници, считат специалистите.

С най-голям междинен резултат са непознатите езици, а с най-нисък са най-масовите изпити - география и стопанска система, биология и здравно обучение, философия. В съпоставяне със сесията от миналата 2022 година резултатите са увеличени с 5 и повече точки по информатика, биология и здравно обучение, физика и астрономия, химия и запазване на околната среда, предприемачество, изобразително изкуство, френски език. По-ниски резултати са регистрирани по математика, география и стопанска система, философия.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР