Средният резултат на този випуск на задължителната матура по български

...
Средният резултат на този випуск на задължителната матура по български
Коментари Харесай

Добър 3,93 е средната оценка на матурата по БЕЛ

Средният резултат на този випуск на наложителната матура по български език и литература е 50,14 точки, което дава отговор на оценка Добър 3,93. Резултатът е съпоставим, само че малко по-нисък - с към 2,5 т., от този през миналата година.

Повечето зрелостници са харесали тематиката на есето – 32 506 (71%), а интерпретативно съчинение са създавали 9119 (20%). В работите на 4239 зрелостници (9%) не е основан текст, а 862 от тях единствено са преписали стихотворението, оповестиха от МОН.

При литературните задания със свободен отговор учениците сполучливо се оправят със свързването на изучени произведения с имената на техните създатели, само че мъчно извеждат функционалността на разговора в разказвателен текст. Затрудняват се и при съпоставянето на интерпретацията на дадена тематика в изучен и в неизучен текст.

С близо 2500 повече са и зрелостниците, положили втория наложителен изпит по профилиращ предмет.

Философия и британски език са избрали надлежно 80,3% и 69% от учещите тези предмети като профилиращи, а информатика и химия и запазване на околната среда – единствено 4,2% и 1,8%.

Усредненият резултат от този изпит е 62,11 (съизмерим и малко по-висок от този в миналата година). Той дава отговор на оценка добър 4,48. По-високият триумф на втория изпит е предстоящ, като се има поради, че на първата матура се явяват всички приключили XII клас, а втората е по желание по профилиращ предмет и на нея отиват по-малко на брой и по-мотивирани зрелостници, считат специалистите.

С най-голям междинен резултат са непознатите езици, а с най-нисък са най-масовите изпити - география и стопанска система, биология и здравно обучение, философия. В съпоставяне със сесията от миналата 2022 година резултатите са увеличени с 5 и повече точки по информатика, биология и здравно обучение, физика и астрономия, химия и запазване на околната среда, предприемачество, изобразително изкуство, френски език. По-ниски резултати са регистрирани по математика, география и стопанска система, философия.

С две цялостни шестици са 30 зрелостници, а с две отлични оценки – 1086 зрелостници. Две слаби оценки имат 1050 младежи. Максимален брой точки – 100, на някои от изпитите, са постигнали 50 зрелостници.

Няма абитуриент с 0 точки на изпита по български език и литуратура, а единствено 9 са с 0 точки на втория наложителен изпит.

Както и в миналата година няма абитуриент с 0 точки и на двата изпита, само че няма и подобен със 100 точки на двете наложителни матури.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР