Средният процент на инфлация в България за 12-те месеца до

...
Средният процент на инфлация в България за 12-те месеца до
Коментари Харесай

Доклад на ЕК: България изпълнява три от четирите критерия за приемане на еврото

Средният % на инфлация в България за 12-те месеца до април 2022 година е 5,9%, над референтната стойност от 4,9%. Комисията планува той да остане над референтната стойност през идващите месеци. 

В икономическата прогноза на Комисията за пролетта на 2022 година се планува инфлацията да се форсира доста от 2,8% през 2021 година до 11,9% през 2022 година, като последователно ще намалее до 5,0% през 2023 година Очаква се главната инфлация да се усили и да остане нараснала заради непрекъснато по-високите разноски за сила и други междинни артикули, предстоящи нараствания на контролираните цени на газа и отоплението, както и по-високи интернационалните цени на храните. Относително ниското равнище на цените в България (около 52% от междинното за еврозоната през 2020 г.) допуска забележителен капацитет за доближаване на ценовите равнища в дълготраен проект, показва Европейска комисия в своя отчет.

Законодателството в България – по-специално Законът за Българската национална банка – не е изцяло съвместимо със задължението за съблюдаване по член 131 от Договора за действието на Европейския съюз (TFEU - Treaty on the Functioning of the European Union), се показва още в отчета на Европейска комисия. 

Съществуват несъвместимости и недостатъци в областите на независимостта на централната банка, възбраната за парично финансиране и консолидираното на централната банка в Устава на Европейската система на централните банки (ESCB) все още на приемане на еврото във връзка с дилемите, избрани в член 127 (2) от TFEU  и член 3 от Устава на ESCB/ECB.

Според отчетите за конвергенцията за 2022 за страните отвън еврозоната на Еврокомисията показа, показани през днешния ден, сега само Хърватия извършва и четирите критерия за приемане на еврото и законодателството й е съвместимо с европейското. Според Брюксел Загреб може да одобри еврото на 1 януари 2023 година. Така страните членки на Европейски Съюз, които употребяват единната европейска валута, ще станат 20. Хърватия е последната страна, която се причисли към Европейски Съюз през 2013 година, а през 2020 дружно с България влезе в по този начин наречената чакалня за еврозоната. 

Съветът на Европейски Съюз ще вземе окончателното решение за Хърватия през първата половина на юли, откакто въпросът бъде разискван от Еврогрупата и Европейския съвет. Европейският парламент и Европейската централна банка също би трябвало да дадат своите отзиви. 

Целият отчет на Европейската комисия може да видите.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР