Темата за освобождаването на студентите от такси ще бъде обект

...
Темата за освобождаването на студентите от такси ще бъде обект
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Не може да се освобождават студентите повсеместно от такси

Темата за освобождението на студентите от такси ще бъде обект на разискване и в идващия парламент. Напук на упованията на доста студенти, лансираната концепция на Николай Денков и  Асен Василев няма да се реализира и студентите въпреки всичко ще платят такси и за втория учебен срок.

Ето в резюме тезите на някогашния министър на образованието Красимир Вълчев, който самичък ги заключи на фейсбук страницата си:

- Освобождаването от такси би трябвало да бъде обвързано с учене в избрани специалности, с реализация в страната, с просветителните резултатите, а не навсякъде. В обществените, стопанските и правните науки виждаме огромен % нерационално търсене на висше обучение - търсене поради самата тапия, търсене на по-лесно обучение. От друга страна имаме трагичен предстоящ предстоящ дефицит на експерти в най-важните браншове за развиването на стопанската система и обществото.

Проблемът ни е доста повече със структурата на търсенето на висше обучение, в сравнение с с достъпа. 

-Системата на висшето обучение има потребност от поддръжка, само че може да се направи надалеч по-добър и образован пакет от ограничения, които да бъде ориентиран към повишение на мотивацията за учене в специалности с най-голям предстоящ предстоящ дефицит на фрагменти и с реализация в страната. Надявам се в 50-ото Народно събрание да подходим по-отговорно и да внесем по-добро предложение.

Така да вземем за пример със заделените 150 млн. лв. могат да се освободят от такси всички студенти в инженерно-техническите и природоматематическите специалности.

Очакваният дефицит на инженери и технолози е огромен и неналичието на тези фрагменти в най-голяма степен ще спъне социално-икономическото ни развиване. В други професионални посоки освобождението би могло да бъде според от триумфа. За “Икономика ” може да се обвърже с кандидатстването с матура по математика. Работодателите споделят: трябват ни икономисти, които да могат да считат. За “Медицина ” може да се обвърже с реализация в страната. Имаме специалности с трагичен дефицит на фрагменти от една страна и доста огромна значение за страната и стопанската система, от друга. Такива са “Хидроинженерство ”, “Ядрена енергетика ”, “Химични технологии ”. За тях бих предложил да се дава по 1000 лв. месечна стипендия, с изключение на освобождението от такси.

Преди 7 години освободихме от такси специалностите с максимален предстоящ предстоящ дефицит и това докара до нарастване на студентите в тях, въпреки и незадоволително. Ако в този момент освободим всички от такси, те още веднъж ще намалеят.

- Образованието е сфера и тематика, по която би трябвало да търсим базово единодушие и това е нашето оферти към останалите парламентарни групи - да се опитаме дружно да изработим по-добри решение, без да спекулираме и демагогстваме с тематиката обучение, съобщи през днешния ден.бг.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР