Средните лихвени проценти по банковите депозити в лева и в

...
Средните лихвени проценти по банковите депозити в лева и в
Коментари Харесай

Средната доходност по банковите депозити е 0,09%

Средните лихвени проценти по банковите депозити в лв. и в евро са били 0,09% през месец май, демонстрират последните данни на Българска народна банка.

Според статистиката тези лихви са се повишили надлежно с 0,02 процентни пункта и 0,03 процентни пункта през последния един месец.

Причина за покачването евентуално е отводът на някои от огромните банки да отварят нови депозити за семейства. Това са банките, които имат толкоз доста ликвидност, че обслужването на нови депозити вместо достъп до финанси им носи спомагателни разноски. Затова на пазара са останали най-вече банките, които заплащат релативно повече за привличане на средства от депозанти.

В рамките на месец май семействата в България са отворили банкови депозити на обща стойност 208 млн. лева в българска валута и на стойност 145 млн. лева в евро. Това е доста по-малко спрямо предходния месец – надлежно с 13% и с 30% по-малко.

Още по-голямо е понижението на новите депозити при компаниите. Бизнесът е разкрил депозити на обща стойност 166 млн. лева в лв. и 58 млн. лева в евро, което е надлежно с 47% и 36% по-малко спрямо април.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР