Средната заплата от 1200 лева всъщност не е масовата в

...
Средната заплата от 1200 лева всъщност не е масовата в
Коментари Харесай

70% от работещите взимат под средната заплата

Средната заплата от 1200 лв. в действителност не е всеобщата в страната. 70% от работещите българи взимат по-малко. Масовите хонорари са сред 700 и 800 лв., а България си остава страната с най-дълбока беднотия в Европейския съюз, разяснява ръководителят на КНСБ Пламен Димитров пред БиТиВи.
По мотив оповестените митинги на служителите на реда поради нищожната цена на нощния труд президентът на КНСБ акцентира, че от 2007 година синдикатите упорстват заплащането за нощен труд да се усили до 1 лев на час. Според Пламен Димитров е неуместно настоящето доплащането да е едвам 25 стотинки на час. Димитров уточни, че в груповите контракти заплащането на нощния труд е по-високо, само че към този момент те покриват едвам към 30% от работещите.
Заплатите би трябвало да се усилват. Цените ще порастват и отсега нататък. Доходите би трябвало да порастват най-малко с 10-15% на година, с цел да догоним европейците, безапелационен бе Димитров.
Междувременно стана ясно, че работна група в общественото министерство разисква промени в Кодекса на труда. Идеята е изключителният труд за един служащ да се увеличи от 150 на 300 часа годишно. От КНСБ обаче настояха това нарастване да стане единствено посредством групово трудово договаряне на отраслово и браншово ниво.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР