Средната цена на закупените апартаменти в София отбелязва ръст през

...
Средната цена на закупените апартаменти в София отбелязва ръст през
Коментари Харесай

Kриза ли?! Средната продажна цена на апартамент в София надмина 100 000 евро

Средната цена на закупените жилища в София отбелязва растеж през 2020 година за При 90 960 евро при започване на 2019 година и 95 230 евро през последното тримесечие на 2019 година, в този момент междинната цена е на 101 130 евро, написа money.bg. Така междинната цена междинната цена в София подмина границата от 1100 евро/кв.м., към която гравитираше от края на 2017 година. Това е чист растеж от към 10 000 евро приблизително за апартамент в София по отношение на същия интервал на 2019 година Това демонстрират данните на организацията за недвижими парцели Bulgarian properties.
Данните на организацията сочат междинна цена на жилищата в София на база действителни покупко-продажби 1 120 евро/кв.м. по отношение на 1 080 евро/кв.м. за първото тримесечие на 2019 година, което е повишаване с към 4% на годишна база. Ръст от 2.2% има и по отношение на последните месеци на 2019 година, когато жилищата в София се продаваха приблизително за 1 095 евро/кв.м. Цените на парцелите за момента остават без значително изменение, съгласно разбора. Продавачите са в изчаквателна позиция, до момента в който има повече изясненост какво следва. Купувачите също изчакват - по-ниски цени или да видят дали ще останат на работа и при какви условия ще могат да се финансират от банките. През първите три месеца на годината е регистрирана огромна интензивност на имотния пазар у нас. Това развиване е било прекратено в средата на март в София, при въведено изключителното състояние. Последвало е оттегляне на участници в пазара, спад в запитванията и огледите и краткотрайна пауза на желанията за покупка до момента в който премине пандемията, споделят от компанията.
"Досега не се беше случвало толкоз внезапно превключване от взрив в пауза, само че положителното положение на пазара преди рецесията дава съображение да считаме, че възобновяване ще бъде бързо при удобно развиване на епидемията и последвалата от нея икономическа застоялост ", разяснява Полина Стойкова, изпълнителен шеф на Bulgarian Properties.
Ето какви са междинните цени в най-популярните квартали през първото тримесечие на 2020 година:
-Манастирски ливади - 1 090 евро/кв.м.
-Витоша - 1 034 евро/кв.м.
-Кръстова вада - 1 250 евро/кв.м.
-Дианабад - 1 290 евро/кв.м.
-Център - 1 420 евро/кв.м.
-Лозенец - 1 900 евро/кв.м.
-Банишора - 1 030 евро/кв.м.
-Младост - 1 150 евро/кв.м.
-Надежда - 945 евро/кв.м.
-Люлин - 710 евро/кв.м.
Сделки се подписват интензивно през цялото тримесечие, безусловно досега на оповестяване на изключителното състояние. Данните на имотната организация на база нови покупко-продажби демонстрират задържане на размера от осъществени покупко-продажби на сходни равнища като тези през първите месеци на 2019 година По-голямата част от тези покупко-продажби вървят към завършване и отводите все още са минимални. Според данните на Агенцията по вписванията през 1-вото тримесечие на 2020 година в София са вписани 5 285 имотни продажби при 5 641 за същия интервал на 2019 година, което е спад с към 6.3% на годишна база.
Най-голяма интензивност се регистрира в обичайно желаните квартали като Витоша, Манастирски ливади, Кръстова вада, Дианабад, централните елементи на София, в това число необятен център - Зона Б-5, Б-18, Банишора. Интерес има и към огромните жилищни комплекси Младост, Люлин и Надежда. След въвеждането на изключителното състояние се покачва интереса към жилища в периферни региони на столицата, в селата към нея, с опция за изолираност, само че и елементарно напредване до града.
Хората стартират да се настройват за по-дългосрочна потребност от лично пространство навън. Видове парцели През първото тримесечие на 2020 година делът на закупените тристайни жилища нараства и се изравнява с този на двустайните - по към 47% от всички закупени жилища. Само 5 % от жилищата са били едностайни или многостайни жилища. Средната повърхност на закупените жилища е 90 кв.м. - нараства от 81 кв.м. в края на 2019 година заради повишаването на размера на тристайните жилища.
Най-купувани са жилищата на 4-ти етаж, като продължава интереса към жилища на по-високите етажи в здания ново строителство поради хубави гледки, повече шир и светлина, по-малък звук от околни улици и булеварди. През последните 2 месеца нараства ползата към къщи, партерни жилища с дворче и жилища в затворени комплекси с частни дворове и паркова среда.
Oт средата на април се вижда оживление, защото хората се пренастроиха към новата действителност и стартират да възобновяват дейности по осъществяване на своите проекти и бизнес задания. Пазарната интензивност се възвръща - за това приказва възходящият брой запитвания за парцели, които се върнаха на равнищата от преди рецесията. Наред с виртуалните огледи, стартират да се организират и от ден на ден присъствени огледи на парцели, без които мъчно би се стигало до покупко-продажби. Интересът е ориентиран главно към жилища в напреднал стадий на строителство или приключени с Акт 16. Също по този начин, необикновен интерес притеглят качествените и високостойностни парцели, както и парцелите с неповторими характерности и местонахождение.
Работата по строителните обекти не стопира. Това става видно в миналите към този момент съвсем два месеца - доста от обектите бележат забележителен прогрес и някои даже биват въвеждани в употреба. И банките не престават да кредитират и като цяло кредитните им артикули не са доста по-различни от това, което предлагаха преди рецесията. Все отново, нараснали са условията по отношение на кредитополучателите, процентът на самоучастие и обезпеченията.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР