Средната цена на доматите на едро за юли е стигнала

...
Средната цена на доматите на едро за юли е стигнала
Коментари Харесай

Доматите най-скъпи от 5 години насам

Средната цена на доматите на едро за юли е стигнала близо 1,90 лева на кг, сочат данни на Центъра за стопански проучвания в селското стопанство (CAPA). Увеличението е с 40% в съпоставяне със същия интервал на предходната година. В магазина пък растежът е с 14%, или съвсем 2 лева за кг. Очакванията са междинната цена за тази година да стигне 2,65 лева, което е с 9% над равнищата за последните 5 години.

Цената на доматите обаче върви нагоре освен у нас. Положението е същото в цяла Европа, където аленият деликатес нарастна при започване на юли тази година. Увеличението е с 23% на годишна база и с 4% над междинните цени за последните 5 години. Причината за повишаването е испанският пазар, който е главният производител на домати за прясна консумация в Европейския съюз (ЕС). " Покачването е поради горещата вълна в последните седмици ", разяснява доцент доктор Божидар Иванов. По думите му упованията са цените на едро да останат релативно високи и през август. Нормализирането ще стане вероятно през септември с към 90 евроцента за кг.

И до момента в който от 2014 година насам международното произвеждане на домати се усилва с 1% всяка година, у нас то се е свило с 44% от началото на 2019 година Една от аргументите е хладната пролет, която забави развиването на растенията. В последна сметка ще съберем 155 000 тона, предвиждат от САРА - толкоз, колкото и преди година. В международен мащаб пък упованията за тази година са 181 млн. тона, разясни доцент Иванов. Турция създава 12 млн. тона всяка година, а Италия и Испания са водачи в класацията със надлежно 6,1 млн. тона и 4.8 млн. тона.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР