Средната температура на сушата и водата е била с 0,87

...
Средната температура на сушата и водата е била с 0,87
Коментари Харесай

2017-а номер две по жега: опасното затопляне продължава

Средната температура на сушата и водата е била с 0,87 градуса по Целзий по-висока от междинните стойности за 20 век, регистрират от ръководството.

Най-топлата до момента година в историята е 2016 година, когато е регистрирана температура с 0,99 градуса по Целзий по-висока от междинните стойности.

От ръководството оповестяват още, че миналият септември е бил четвъртият най-горещ, откогато се води статистика.

Арктическият морски лед продължава да е под междинните стойности.

"Девет от десетте най-високи световни температури за интервала януари-септември са измерени след 2005 година Изключение прави само 1998 година ", се показва в изказването на NOAA.

Управлението води статистика за световните температурни върхове на сушата и водата от 1880 година

На картата на температурните аномалии можете да видите, че аленият и оранжевият цветове доминират.

Разбира се, има и 2-3 относително дребни по повърхност, оцветени в синьо. Това са местата с негативни аномалии за месеца. При това, площта, която заемат те, е в пъти по-малка от тази на наднормените региони.

Този септември е бих по-хладен от нормалното за част от Европа и Сибир.
Навсякъде другаде: двете Америки, над 4/5 от океаните, Африка, Азия, Австралия, преобладават големи позитивни аномалии.

Напомняме, че самият термин " Глобално стопляне " включва междинната температура за избран интервал на цялата планета.

Това не значи, че липсват поднормени интервали, както у нас, по този начин и в Северна Америка, Сибир и на всички места другаде.

Впрочем, единственото изключение, сякаш, остава Арктика: там съвсем постоянно е по-топло, в сравнение с е било преди 30 и повече години, а през зимата аномалиите са безусловно апокалиптични и доближават 15 и даже 20 градуса в някои месеци и области.

Поради тази причина планетарното общо стопляне, в резултат на парниковия резултат, няма по какъв начин да ни подсигурява, че всички зими в България ще са меки. Топлата Арктика постоянно сервира необикновена атмосферна циркулация и като следствие, страхотни "сюрпризи ".

Няколко относително естествени зими у нас бяха последвани от най-студената за най-малко 50 години зима на 2012-а.

Последваха 4 (четири) поредни меки или доста меки зими и още веднъж - последната, 2016/2017 бе много студена, въпреки че не съумя да победи по този индикатор февруари 2012.

Съобщението на американската организация по климата и океаните (НОАА) за това, че 2017 ще бъде втора в редицата най-топли години, е плашещо и заради друга причина.

Засега 2016 година наподобява не е застрашена да бъде "детронирана " от първа позиция, тъй като те беше година, наследила мощно изявен Ел Ниньо.

Тихоокеанската вибрация заема големи площи и освобождава в атмосферата великански количества краткотрайно акумулирана топлота, като следва пик в температурите по целия свят.
Така беше след предходния мощен Ниньо, 1998, по този начин беше и през 2016.

Климатолозите с съображение чакаха, че в този момент ще има прочут интервал на мъртвило и без нови върхове.

Засега е по този начин, само че малко на брой чакаха, че 2016г. ще детронира по едно и също време 2014-а, която за времето си беше първа, само че и най-много 2015-а, която към този момент стана първа след предшественичката си с огромна разлика.

Тогава към този момент Ниньо се демонстрираше, а в този момент подобен не се следи.
Нещо повече, етапа на феномена е едва негативна и с наклонност през зимните месеци да навлезе в Ла Ниня - това е студеният вид.
Но макар неналичието на "бекъп ", поддръжка от топлия океан, 2017-а безусловно следва по петите водача, детронирайки по едно и също време идващите две.

Очаквайте скоро систематизираните настоящи прогнози за идната зима у нас.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР