Средната световна температура на океанската повърхност е достигнала нов рекорд

...
Средната световна температура на океанската повърхност е достигнала нов рекорд
Коментари Харесай

Температурата на океаните отбеляза нов рекорд

Средната международна температура на океанската повърхнина е достигнала нов връх – 21.06 градуса по Целзий през февруари. Това съобщи Службата на Европейски Съюз в региона на изменението на климата „ Коперник “ в четвъртък. Предишният връх беше 20.98 градуса, подложен през август 2023 година

Обезпокоителните данни за океаните излизат, откакто стана ясно, че предишният месец е бил най-топлият февруари в историята на измерванията, оповестява Reuters.
Опасни феномени
Морските откриватели предизвестиха тази седмица, че тази година още веднъж ще има всеобщо обезцветяване на корали в южното полукълбо, провокирано от затоплящите се води, и то може да е най-лошото в историята.

Процесът стартира при топлинен стрес, при който се освобождават цветните, потребни водорасли, които живеят в тъканите на коралите, оставяйки единствено бледен скелет. Това ги прави уязвими на апетит и заболявания и огромна част от тях умират. Това може да докара до срив на нежните рифови екосистеми, защото бреговите линии остават незащитени от ерозия и стихии, а риболовът понижава.

Допълнителната топлота се дължи на климатичния модел Ел Ниньо, подбуден от по-топлите от нормалните повърхностни води в източния Тихи океан, в композиция с подбудени от индивида климатични промени.

По-изненадващото е, че температурите на морската повърхнина са на рекордни равнища в райони, надалеч от центъра на въздействие на Ел Ниньо, да вземем за пример тропическата част на Атлантическия и Индийския океан “, споделя климатологът Ричард Алън от University of Reading.

Това демонстрира мощното въздействие на възходящите излъчвания парникови газове в атмосферата, споделя той.

Макар че върхът на междинната температура на морската повърхнина на международно равнище изключва полярните океани, обстановката и там не е обнадеждааща

Покритите с лед площи в морето в Арктика са достигнали най-ниското си равнище през февруари, нареждайки се на трето място в историята с 28% под междинното равнище.

Ел Ниньо в този момент отслабва в екваториалната част на Тихия океан, сподели „ Коперник “, само че температурите на въздуха над океаните остават на извънредно високо равнище.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР