Средната оценка от матурите по български език и литература от

...
Средната оценка от матурите по български език и литература от
Коментари Харесай

На какво се дължи слабото представяне на зрелостниците на матурата по български?

Средната оценка от матурите по български език и литература от 3 и 93 провокира доста мнения на какво се държи слабия резултат на сегашните дванайсетокласници. Според специалистите една от аргументите е онлайн образованието по време на коронавирус пандемията.

Дълогодишни учители по български език и литература обаче споделят, че слабите резултати към този момент са наклонност, тъй като всеки идващ випуск прекарва от ден на ден време в мрежата, все по-малко поглежда учебниците и все по-трудно борави с езика, тъй като би трябвало да се положат старания.

Истината е, че сегашната матура по български език и литература може да се съпоставя единствено с миналогодишната, тъй като единствено те двете са направени по новия закон за учебното обучение и по новите критерии. Още предходната година беше ясно, че матурата по български език и литература към този момент ще е по-трудна. С повече отворени отговори и по-висок предел за приемане на тройка.



Все отново, в случай че съпоставим резултатите, миналогодишните зрелостници имат приблизително 4.05 по български, а в този момент резултатът пада под психическата граница и е 3.93. Нищо не може да омаловажи обстоятелството, че двойки имат над 8000 дванайсетокласници. Причините за извънредно слабите резултати търсим с дългогодишния преподавател по български език в 119-о СУ Цеца Петрова.



" Това са хора, които в действителност прекарват живота си в мрежата, учат там, забавляват се там и резултатите не са изненада, най-малко за мен. Излизат от учебно заведение генерации, които не могат да работят с учебник, с пособия както беше в миналото, учебникът е безусловно подценен в горния курс, той е надали не непотребен ", разяснява тя.

По подигравка на ориста голямата част от зрелостниците, над 70%, писаха есе за живота в мрежата - нещо от което би трябвало да схващат. Есето ли е станало препъникамъкът на матурата?

" Есето несъмнено ги е препънало, тъй като това, че тематиката ти звучи позната и близка не значи, че ти си добър в нея. Поначало, с цел да напишеш едно есе, ти би трябвало да имаш богат опит. Докато в тази възраст такива умения рядко можем да открием, по тази причина моята изненада е, че всички се насочват към есето. Но обяснението е едно - те все по-малко познават художествените текстове и залагат на случайността - да напишем там нещо ", разяснява Цеца Петрова.

Началникът на Регионалното ръководство по образованието в столицата Ваня Кастрева счита, че би трябвало да се направи бездънен разбор и търси повода за слабите резултати в онлайн образованието, през което мина випуска.

" Настоящите зрелостници както и актуалните седмокласници бяха от тези, които най-дълго се образоваха в електронна среда. Преживяването на пандемията има своите последствия. Това беше неглижирано време ", сподели Кастрева.



В столицата резултатът е най- висок - 57,81 точки от общо 100. В дъното е Шумен, където учениците са получили едвам 42,61 точки. Защо?

" Димитрина Захариева, преподавател по български език и литература, Шумен: В другите области на страната равнището е друго, като това се дължи не толкоз на неумението на учителите да се оправят, а по-скоро на другите културни особености по райони. Ами като резултатите са ниски, значи часовете по български не са задоволителни ".

Станахме очевидци и на куриоз - всички зрелостници от пловдивското учебно заведение получиха двойки по български език.

" Това е приблизително учебно заведение " Братя Миладинови ", точките са 19,92. Учениците са дванайсет ", уточни Антоанета Пакова от РУО-Пловдив.



Шестиците тази година са съвсем два пъти по-малко от предходната. А цялостните шестици се броят на пръсти. До 15 юни зрелостниците могат да видят какво са създали в учебното заведение, в което са учили до момента.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР