Средната брутна работна заплата в 37-те държавни висши училища в

...
Средната брутна работна заплата в 37-те държавни висши училища в
Коментари Харесай

Вълчев: Във висшето образование средната разлика в заплатите е 150 процента

Средната брутна работна заплата в 37-те държавни висши учебни заведения сега е близо 1900 лв., в случай че изключим Медицинските университети, където са доста високи заплатите. Във висшите учебни заведения обаче се вижда една система, мощно основана на старшинството, процентът за прослужено време е повишен, а има и добавка за служба, за звание, за степен. В системата на учебното обучение разликата сред най-високите и най-ниските заплати е 40 %, а в системата на висшето обучение, междинната разлика е 150 %. Това са мощно " разтегнати " заплати - сред по-възрастните и по-младите преподаватели в университетите, или академичната автономност е взела решението " да пести от млади преподаватели ", не го е взело МОН това решение, сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на юношески стопански конгрес в УНСС, предава Българска телеграфна агенция.

Той съобщи, че има висши учебни заведения, в които междинните заплати са доста ниски. Министър Вълчев означи, че ректорът на УНСС проф. Стати Статев е нараснал най-вече заплатите на младите преподаватели. Повишихме с 10 % заплатите на асистентите в УНСС, а на професорите - с под 8 %, сподели проф. Статев.

В измененията в Закона за висшето обучение сме предложили да има минимална заплата, като примерно фиксираме 1100 лева минимална съществена заплата в системата на висшето обучение, сподели министър Вълчев. Той добави обаче, че и висшите учебни заведения би трябвало да проявят своята отговорност и в случай че по-високата служба не води до по-добри предпоставки за качествено обучение, тя сама по себе си е ненужна, само че би трябвало да се подтиква кариерното развиване - академичното израстване на преподавателите. То би трябвало да бъде обвързано и с това дали се поставят настоящо повече старания, тъй като другояче системата на висшето обучение става рентиерска, съобщи министърът. Проф. Стати Статев разяснява, че в основата на рентиерската система стои безсрочният трудов контракт за преподавателите у нас, а в европейските университети преподавателите имат контракт " година за година " и след година избран учител може да получи ангажимент в съответния университет или не. Министър Вълчев означи, че у нас в учебното обучение договорите също са безсрочни, само че в случай че даден преподавател няма нормата за претовареност, то се приключва договорът му или получава половин заплата. Има висши учебни заведения у нас с преподаватели, които са без норма за преподавателска работа, сподели министърът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР