Средиземноморската диета помага да се ограничи развитието на физическа слабост

...
Средиземноморската диета помага да се ограничи развитието на физическа слабост
Коментари Харесай

Разкриха коя е най-ефективната диета против стареене

Средиземноморската диета оказва помощ да се ограничи развиването на физическа уязвимост и намаляването на когнитивната функционалност в процеса на стареене. До тези изводи стигна интернационална научна група, оповестява MedicalXpress.
Изследователите означават, че с възрастта действието на разнообразни системи на организма се утежнява и се усилват възпалителните процеси. Средиземноморската диета има позитивен резултат върху чревната микрофлора и понижава броя на бактериите, които предизвикват сенилни промени. 
Учените са провели опит с 612 доброволци на възраст от 65 до 79 години, живеещи във Франция, Италия, Холандия, Полша и Англия. В продължение на 12 месеца някои от тях са спазвали средиземноморската диета, богата на плодове, зеленчуци, ядки, бобови растения, риба и зехтин, само че са ограничавали потреблението на месо. Другата група не е променяла метода си на хранене си през целия опит. 
Оказало се, че първият вид хранене предотвратява загубата на бактериално многообразие на чревната микрофлора , а също по този начин усилва броя на бактериите, свързани със “здравословното ” стареене. Тези микроорганизми имат позитивен резултат върху скоростта на вървене, работата на мозъка и понижават производството на евентуално нездравословни химикали. На резултатите от изследването не са повлияли възрастта или тежестта на пациентите.
Както е посочено в публикацията, при средиземноморска диета броят на бактериите, нужни за постоянна „ чревна екосистема “, се усилва. Това се дължи на обстоятелството, че в организма постъпва огромно количество фибри, витамини и минерали – мед, желязо, калий, манган, магнезий, витамини B6, B9, C. 

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР