Сред страните от бившия Източен блок три десетилетия след падането

...
Сред страните от бившия Източен блок три десетилетия след падането
Коментари Харесай

Три десетилетия след падането на Берлинската стена България изостава по икономическа либерализация

Сред страните от някогашния Източен блок три десетилетия след рухването на Берлинската стена най-скоростен ритъм на икономическа либерализация се следи в Грузия, сочи разбор на Fraser Institute. България изостава след всички прибалтийски страни, Румъния, Армения и даже Албания, като оценката на страната е 7,54 пункта към 2017 година

Същевременно темпът на либерализация е най-голям в северната ни съседка, която има оценка от 4,12 пункта през 1995 година (по-ниска от тази на България), което слага страната на дъното всред някогашните спътници на Съюз на съветските социалистически републики, изпреварваща само Украйна. За съвсем двадесет години тя ще нарасне до 7,68 пункта.

" Страните от блока потеглиха по разнообразни пътеки по пътя към пазарната либерализация - някои от тях се движиха бързо и сполучливо, с по-уверени промени към либерализирането на стопанските системи си, а други правиха постепенни промени ", написа старшият помощник към Fraser Institute Таня Порчник. " Днес, тридесет години по-късно, не е изненадващо, че обществените политики и институции на някогашните социалистически страни не поддържат в идентична степен икономическата независимост. Все отново е значимо, че те я подкрепят доста повече, в сравнение с преди 1990 година "

В страните от някогашния Източен блок през последните години обаче се следи по-скоростна икономическа либерализация, в сравнение с в останалата част от света. Средната оценка за страните от района през 1995 година е 5,47 пункта, а през 2017 година тя към този момент е 7,20 пункта, до момента в който по света показателят нараства от 6,06 до 6,59 пункта.

Поради тази причина преди две години към този момент 10 някогашни Съветски спътника попадат в най-горния квинтил на икономическата независимост. Това са Грузия, Естония, Литва, Чехия, Латвия, Армения, Албания, България и Словакия. Днес единствено две страни - Таджикистан и Украйна, се намират измежду последните по този индикатор, до момента в който през 1995 година те са били шест, в това число и България.

" Някои от някогашните социалистически стопански системи дотолкоз са прегърнали икономическата независимост, че през днешния ден те са световноизвестни образци за пазарна либерализация посредством отваряне на пазарите си, намаление на бариерите пред търговията, съкращаване на налозите, стабилизиране на паричната система, дерегулации на стопанството и укрепване на правните си системи ", написа Порчник. " Най-значителен прогрес в посока към икономическа либерализация през интервала 1995 - 2017 година се следи в Румъния. "

Според специалиста, в подтекста на наблюдаващия се растеж на националистическите и протекционистки политики в доста страни по света, страните от някогашния Източен блок би трябвало да се поучат от личния си опит и да продължат с промените към икономическа либерализация. Това е пътят към реализиране на стопански напредък, привличане на директни задгранични вложения и възстановяване на благосъстоянието измежду популацията. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР