Сред ромските общности въведените ограничения за събиране на големи групи

...
Сред ромските общности въведените ограничения за събиране на големи групи
Коментари Харесай

Държавата ще се опита да наложи спазването на ограниченията и сред ромите

Сред ромските общности въведените ограничавания за събиране на огромни групи хора и минимализиране на излизанията, за ограничение на разпространяването на новия ковид, всеобщо не се съблюдават и от през днешния ден полицията, районните здравни инспекции и посредниците ще стартират засилен надзор и разяснителна работа измежду тях. Това се разбра от конференция през днешния ден в Министерския съвет.

Ръководителят на Националния действен щаб за битка с разпространяването на COVID19 ген.-майор Венцислав Мутафчийски уточни, че има завръщания на огромни групи роми, от рисковите страни, в които заболеваемостта е висока, като те също не съблюдават предписанията, в това число и наложителната карантина. Такива сигнали има от Стара Загора, Пловдив, Ямбол и други обитаеми места.

Според заповед на здравния министър Кирил Ананиев от вторник на наложителна карантина от 14 дни подлежат всички български жители, идващи от Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Корея, Англия и Северна Ирландия, Франция, Германия, Нидерландия и Швейцария. В европейските страни от тази група работят доста роми, които с оповестяването на изключителни ограничения в тях се прибраха в България. В рамките на карантината те не би трябвало въобще да напущат дома си.

В същото време от 13 март в България е въведено изключително състояние, в границите на което са прекратени образователните занятия, визитите в детските ясли и градини, всеобщите мероприятия, в това число спортни, културно-развлекателни и научни. От през вчерашния ден със заповед на министър Кирил Ананиев има и възбрана за събирането на повече от двама възрастни на открити и закрити публични места.

Ген. Мутафчийски уточни, че осведомителната акция ще среща ромските общности със спецификата на вируса, по какъв начин се предава той, какви са признаците на болестта и какви ограничения стопират разпространяването му. Той увери, че е мобилизиран допустимо максимален % от на Министерство на вътрешните работи. " Полицията е една от най-мобилизираните и ефикасни част на страната ", добави генералът.

Той увери, че няма вид България да спре приема на български жители, идващи от рисковите страни, само че те наложително ще се слагат под карантина.

От през вчерашния ден Министерство на вътрешните работи интензивно ревизира и хотели, за откри броя на туристите в страната. Ген. Мутафчийски не скри, че напълно скоро могат да се затворят границите за туристи и въобще на гости от рискови страни.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (708)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР