Сред родителите има съпротива срещу тестването, която е необоснована, тъй

...
Сред родителите има съпротива срещу тестването, която е необоснована, тъй
Коментари Харесай

Николай Денков: Целта е до Коледа между 80-90% от големите ученици да се върнат в клас

Сред родителите има опозиция против тестването, която е голословна, защото и заболеваемостта е по-ниска, а по-щадящи от тези проби няма. Големите възпитаници привикнаха да са у дома, а на тях им предстоят изпити в края на годината, тъй че моят апел и към родителите е да ги подбуден - те би трябвало да бъдат в класните стаи. Това съобщи в студиото на " Денят стартира " министърът на образованието и науката проф. Николай Денчев.

Той разяснява новите правила за връщане на децата в клас, които влизат в действие от 15 декември - съгласно тях ще се учи присъствено в случай че 30% от учениците в паралелка се тестват или имат зелен документ. Досега, в случай че за 50% от учениците нямаше единодушие за тестване или зелен документ, паралелката оставаше в електронно образование, което ощетяваше искащите да учат присъствено.

Според просветният министър задачата е " да има повече деца в класните стаи ", тъй като всички от просветителния бранш са единомислещи, че " колкото повече деца в класната стая, толкоз по-добре ".

Той разясни, че проби са обезпечени за идната седмица.

По мотив доставката на тестванията, която се ревизира от КПКОНПИ, проф. Денков удостовери изказванията в общественото пространство, че когато са обсъждани цените и избора на снабдител специалистите на МОН са били помолени да изоставен тази експертна група.

" Това е правилно, нашият представител беше там главно, с цел да каже какви са условията, с цел да могат да бъдат признати тестванията от родителите на децата. Нашият представител си свърши работата, за която беше отишъл. Министерството на здравеопазването се съобрази с нашето предпочитание да бъдат оптимално щадящи ", разясни проф. Денков.

Колкото до забавянето на доставката на тестванията, просветният министър отговори, че няма директен допир с компаниите които доставят, а процедурата си върви в здравното министерство. Ето за какво той няма визия дали е планувано в договорите това закъснение.

На въпроса има ли напрежение сред него и здравният министър доктор Стойчо Кацаров, Денков отговори:

" Основното е, че породиха напрежение сред родителите и учителите. Това, което не би трябвало да се случва е да се споделя, че проби има и децата потеглят на учебно заведение, няколко пъти се случи от Министерството на здравеопазването. В петък всички научават, че децата в понеделник потеглят на учебно заведение, а ние нямаме проби и аз се оказвам неприятното ченге, което споделя " но няма да вървят децата ви на учебно заведение ", тъй като другояче ние нарушаваме заповедта на министерството на опазването на здравето ", сподели проф. Николай Денков.

Ние би трябвало да оправим връзките сред институциите, няма значение кои са министрите, т.е. когато се взимат решения за нашата система, първо да има представител на разискванията, с цел да споделя какви ще са следствията и вотро, не би трябвало да се вършат промени от през днешния ден за на следващия ден. Това е недопустимо, добави министърът.

Ако нямаме тежка вълна през идната календарна година - февруари-март, тогава удължение на образователната година не се чака. Ще има спомагателни седмици за подкрепяне на учениците, само че са таргетирани - там където има съответни проблеми, сподели още проф. Денков

Целия диалог може да гледате във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР