Сред номинираните кандидати за нов председател на ВАС от настоящия

...
Сред номинираните кандидати за нов председател на ВАС от настоящия
Коментари Харесай

Гласят заплашваната съдийка Цариградска за шефка на Върховния административен съд

Сред номинираните претенденти за нов ръководител на Върховен административен съд от сегашния състав на Висшия правосъден съвет се мъдри и името на съдията от Окръжния съд в Плевен – Владислава Цариградска. Запознати настояват, че точно поради номинацията на Цариградска за шефка на институцията, осъществяваща висш правосъден контрол в страната по използване на законите в административното правосъдие, плевенската съдийка е изразила обществено подозренията си, че към момента е обект на напън и закани от страна на мрежата за въздействие в правосъдната система, ръководена от убития в края на януари т.г. Мартин Божанов – Нотариуса.

 

В началото на седмицата, Цариградска внесе напрежение измежду членовете на съдийската гилдия на Висш съдебен съвет, пред които се ожали, че денонощната полицейска защита пред дома й е била свалена през лятото, а подсъдимият за отправените серия от закани против нея друмник Илко Захариев, е бил маша в ръцете на наследниците на незаконната империя на Мартин Нотариуса. Цариградска към момента е охранявана от цивилни служители на реда, само че единствено денем, когато извършва служебните си отговорности на магистрат. Душманинът й Илко Захариев, придобил известност с прозвището „ Червения корсар “, беше арестуван в края на февруари, само че след това бе пуснат от ареста. Срещу Захариев, който е диагностициран с психическо разстройство и който е бил арестуван и преди за отправяни закани по интернет, се води дело по член 144, алинея 3 от Наказателен кодекс – за закани за убийства, разпратени до стотици получатели, измежду които общини, съдилища, държавни ведомства, министър председател и други с общи политически послания.

„ Притеснително е какво прави прокуратурата, с цел да проверява мрежите за въздействие. Бях заплашвана и считам, че зад Червения корсар се крият хора и мрежи, заплашващи редица съдии. Може да подозираме, че тези мрежи пробват да оказват въздействие върху съдии “, сигнализира Цариградска през съдийската гилдия на Висш съдебен съвет.

 

Изказването й провокира светкавична реакция от основния прокурор Борислав Сарафов, който изиска от Министерство на вътрешните работи информация за всички закани против съдията от Окръжния съд в Плевен и нейните близки.

 

Според твърдоглав слух, който към този момент обикаля магистратските среди, набралата известност съдийка ще бъде номинирана за ръководител на Върховен административен съд от Атанаска Дишева и от още двама сегашни членове на Висш съдебен съвет. След чуването си пред съдийската гилдия от Висш съдебен съвет при започване на седмицата, Цариградска бе засечена дружно с Атанаска Дишева в кафене в центъра на София. Двете дами са обсъждали идната номинация на Цариградска за шефка на Върховен административен съд. Мандатът на сегашния ръководител Георги Чолаков изтече, а упованията са Висш съдебен съвет напълно скоро да открие процедура по нов избор. Твърди се, че измежду претендентите за нов началник на Върховен административен съд с изключение на Владислава Цариградска, ще бъдат досегашният началник на Върховен касационен съд Лозан Панов, както и служебният министър на правораздаването Мария Павлова.

 

„ Шансовете на Владислава Цариградска за шефка на Върховен административен съд не са изключително огромни поради условието да бъде определена с гласовете на най-малко 13 членове на Висшия правосъден съвет. Нейната предизборна тактика е да провокира кавги, употребявайки името на Мартин Божанов – Нотариуса, и внушението, че подмолен престъпен кръг държи в послушание съдиите и прокурорите в България “, настояват съперници на Цариградска, съгласно които нейната душeвност е съществено разтърсена, само че за сметка на това кариерната й упоритост е на висота.

 

Самата Владислава Цариградска упрекна служители на реда от ГДБОП, че са се пробвали да я изкарат луда по време на разпит във връзка със заканите против нея, извършен на 1 март т.г. „ Бях помолена да отида при експерт, с цел да ми бъде направена оценка на психическото положение. Отказах изрично “, описа Владислава Цариградска. Главният прокурор Борислав Сарафов пък разгласи в изявление, че тази пролет съдийката от Окръжния съд в Плевен му предложила да я назначи за негов заместител. Според описа на Сарафов изненадващата оферта към него пристигнала тази пролет в коридорите на постройката на Висшия правосъден съвет, където двамата трябвало да бъдат изслушани по аферата „ Мартин Нотариуса “.

 

„ Защо не ме направиш твой заместител, да видиш какво ще стане, ", мисля бяха точните думи на арбитър Цариградска. Отговорих й, че ще го обмисля. Знаете, че и сега мой заместител е досегашен висш арбитър ", описа за упоритостите на Владислава Цариградска основният прокурор Борислав Сарафов.

 

Съдия Владислава Цариградска стана обществено известна около спора си с убития при започване на годината правосъден лобист Мартин Божанов – Нотариуса, против който през 2019 година подаде сигнал в прокуратурата, че е заплашвана. В оня миг Цариградска правораздава в Районния съд в Луковит и едно от делата, които преглежда, се оказва за заможен спор, по който страна е тогавашната интимна другарка на убития Божанов. Съдия Цариградска е притискана да си направи отказ от делото като и подмяна получава предложение посредством медиатор, че в случай че не се води от имотното дело, ще стане неспособна да работи, само че освен като арбитър, а изобщо ".

 

Черно леке в биографията на Владислава Цариградска е нейният брачен партньор Марио Бировоки, който е брат на известния в плевенския ъндърграунд престъпник Ивайло Бировски – Иво Бокса. През 90-те години на предишния век Марио е закопчан дружно с брат си и с Камен Балбузанов – Куката, като част от тайфа, рекетираща за пари собствениците на оборотни заведения в Плевен.

 

През 2017 година деверът на Цариградска Иво Бокса още веднъж беше закопчан, дружно с кумеца на съдийката Валентин Георгиев – Жълтия, и Камен Куката по обвинявания, че е принуждавал силово земеделци от плевенските села да му трансферират земите си. При ареста на Иво Бокса в автомобила му беше открит сак с 370 000 евро в брой. Владислава Цариградска в никакъв случай не е коментирала обществено престъпните изяви на мъжа си и своя зет, нито информацията, че Валентин Георгиев – Жълтия, е кумувал на сватбата й. Вместо това систематизирано споделя, че е  жертва на „ клеветническа акция в медиите “. Миналата пролет името на Вальо Жълтия беше упоменато по отношение на бомбения атентат против лимузината на тогавашния основен прокурор Иван Гешев.

Автор: Уикенд, crimesbg.com

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР