Лекарства с изтекъл срок на годност попадат в графата на

...
Лекарства с изтекъл срок на годност попадат в графата на
Коментари Харесай

Къде можем да изхвърлим лекарствата с изтекъл срок на годност и защо са опасни?

Лекарства с изминал период на валидност попадат в графата на рисковите боклуци и би трябвало да бъдат изхвърляни в специфични контейнери, планувани за тази активност от общината. Изхвърлени неправилно в публичен резервоар, във вода или в природата, те съставляват заплаха както за природата по този начин и за животните и хора.

Оказва се, че много от потребителите на аптеките смятат, че може да изхвърлят лекарствата си с изминал период там. Това обаче не е по този начин.
Има избран по закона метод, има профилирани компании и надлежно най-после ги унищожават в инсинератори. Аптеките не са място за изхвърляне на рискови боклуци, това не е процедура в България, а и не е редно на едно място да се смесват остарели и нови потоци от медикаменти.
Николай Костов, член на Асоциацията на притежатели на аптеки

У нас отговорността за събиране  на рискови боклуци като медикаменти, живачни термометри и други субстанции, съдържащи химикали, е на общините, като те са длъжни да осигурят мобилен пункт, или домашно посещаване за огромни количества.
Това са по този начин наречените рискови боклуци, които се генерират в бита. Общините са длъжни по закон да обезпечат събиране на тези боклуци. Столична община е водач в тази тенденция и софиянци са добре осведомени. Графикът може да се открие на уеб страницата на Столична община за мобилния пункт, а жителите могат да подават поръчки за домашни посещаване за количества по огромни от 1 кг. Такъв тип рискови боклуци от април до в този момент са събрани към 14 тона, от които най-вече има остарели лекарства- към 5 тона.
Мариана Иванова, специалист във компания за събиране на рискови боклуци

След предаването на рисковия боклук, той бива унищожен по безвреден метод по отношение на Европейските наставления.

Графикът на мобилните събирателни пунктове за събиране на опасни боклуци от домакинствата за 2024 година може да бъде открит на сайта на Столичния инспекторат и Столична община.  Специалистите поучават да съхранявате лекарствата с изминал срок на място, недостъпно за деца или домашни любимци до тяхното безвредно предаване на специфичните пунктове.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР