Сред лекарите в България вече има натрупана умора в ситуацията

...
Сред лекарите в България вече има натрупана умора в ситуацията
Коментари Харесай

Проф. Плочев: Лекарите вече са изморени, но няма да дезертират

Сред лекарите в България към този момент има насъбрана отмалялост в обстановката на пандемията от ковид. Това основава риск от неверни диагнози, изрази притеснение проф. Камен Плочев – началник на Първа клиника по Инфекциозни заболявания във ВМА.

" Чувства се умората в някои от нас - това е към този момент 67 дни . Тази отмалялост е не толкоз поради размера на работата, колкото поради обществената изолираност , на която и ние сме подложени. Нашият живот включва леглото на болния, по-късно събличане на костюма, хранене, сън и още веднъж леглото на болния.  От изтощеност човек може да сбърка. Никой обаче няма да дезертира от бойното поле - най-малко от сътрудниците, с които аз работя. Имаме ужасно доста доброволци ", разяснява проф. Плочев пред Българска национална телевизия. Той обаче акцентира, че са взети ограничения да не се позволяват неточни диагностични и лечебни решения. Имало обаче риск от снемане на защитната преграда.

" Това е война и съгласно мен няма фронт и гръб, всички сме под заплаха.   Имаме 11% действителни медицински загуби. При война медицинските загуби са към 4% ", сподели още професорът. Той разяснява и обстановката особено във ВМА: " Ситуацията във връзка с болните е под надзор и относително добра. Нямаме хора, изискващи включването на най-тежката артилерия в медицината. Ние ще издържим, материално сме обезпечени, имаме безспорна поддръжка на управлението, на всевъзможни равнища. Не мисля, че най-сложното следва. Вкарахме нещата в един порядък, ние свикнахме, изградихме професионални привички. Очакваме, че може да имаме втора и трета вълна, не сме неподготвени. Считам, че нещата вървят умерено към по-добра тенденция. Болестта Covid се трансформира в болест на държанието. "

Във Военно-медицинска академия към този момент има четирима пациенти с COVID-19, на които е приложена новата терапия за преливане на кръвна плазма (плазмафереза). При единия се е стигнало до летален край, само че съгласно проф. Плочев, това се дължало на съпътстващото заболяване - левкемия. Останалите пациенти се чувстат добре, в това число интубираният, който към този момент е в схващане и е разпознал брачната половинка си.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР