Сред 240 народни представители все трябва да има един консенсусен

...
Сред 240 народни представители все трябва да има един консенсусен
Коментари Харесай

Проф. Киров: Росен Желязков е разумен човек и не виждам защо да не бъде избран за председател на НС

Сред 240 народни представители все би трябвало да има един консенсусен човек, който да е пръв измежду равни. И в предходни парламенти, ръководителят не е бил всевластен.

Росен Желязков е рационален човек и не виждам за какво да не бъде определен. Това е тест за просветеност. Законодателният развой не е обвързван с фигурата на Народното събрание, а на непрекъснатите комисии. Според мен, президентът избърза с датата за привикване на Народното събрание. Той имаше месец и трябваше да остави партиите да си приказват.

 

Това, че няма разговор, е тревожно, тъй като няма да се излъчи държавно управление. Народното събрание ще работи месец, месец и половина. Ако слушаме Корнелия Нинова, може и да е години. Не може това нещо обаче да се одобри за обикновено. В правото има юридическа симетричност. Не може при първия и втория опит за съставяне на държавно управление да има изследователски период от 7 дни, а при третия да е 6-7 месеца. За месец и половина може да се одобри закон за държавния бюджет, който да е антикризисен, защото имаме галопираща инфлация. Всичко е в ръцете на 240-те народни представители ". Това съобщи някогашният парламентарен арбитър проф. Пламен Киров пред BGonAIR. 

" Политиката не е обвързвана с стремежи да се усвоят някакви средства от Европейски Съюз, а с държавното ръководство и решаването на рецесии, които през днешния ден Господ е дал доста. Политиката не е математика. 2+2 не всеки път при нея прави 4. Ако съберете числеността на няколко групи, може да ги извършите и до 160 депутати, само че казусът е, че не си приказват. При нас по-скоро може да има експертно държавно управление, само че ни би трябвало стратегия. Ако кабинетът не се оправя, се сменя. Няма да имаме безотговорно държавно управление, тъй като ще бъде следено от народните представители. Но най-вероятно отиваме на последващи избори. Когато се работи ирационално, под влияние на страстите, няма по какъв начин да се случи нещо. Има някои индикатори, които провокират подозрения за това, дали сме суверенна страна.

 

Едно богато общество няма по какъв начин да е разграничено, само че ние сме най-бедните в Европа. В България парламентаризмът постоянно е бил доста необикновен - отиваме все натам, откъдето хората се връщат.

 

В последните 30 година, с изключения, влизаме от рецесия в рецесия. Третият мандат е необикновен. Възможно е ГЕРБ да го поддържа, само че опцията е доста ниска, тъй като първите две партии не желаят да си приказват.

 

" Български напредък " по какъв начин може като дребна група да накара две партии да си приказват? Президентът може да варира с продължителността на консултациите. Институцията му дава сходна опция. Накрая може да даде на Корнелия Нинова и тя да го разтегли ", сподели още проф. Киров. 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР