Сравнително безобидна бактерия, предизвикваща диария и треска, е станала бич

...
Сравнително безобидна бактерия, предизвикваща диария и треска, е станала бич
Коментари Харесай

Малка мутация превърнала безобиден микроб в чума

Сравнително безобидна бактерия, предизвикваща диария и тресчица, е станала камшик на средновековна Европа с помощта на една несъществена разновидност и „ кражба “ на откъс от ДНК на различен бацил. Така един безопасен микроб се трансформира в чума, настояват генетици в публикация, оповестена в сп. Nature Communications.

„ Получените от нас данни демонстрират, че вграждането на непозната ДНК и нейна дребна разновидност след това стават причина за появяването на нов, бързо еволюиращ вариант микроби, пораждащ болест. Това приказва, че рисковите патогени, предизвикващи епидемии от остри респираторни инфекции, могат да пораждат даже след дребни генетични промени “, споделя Уиндхам Латем (Wyndham Lathem) от Северозападния университет на Чикаго (САЩ).

Латем и сътрудниците му изяснили по какъв начин е зародила фамозният феодален микроб на черната гибел, като сравнили и изучили антични варианти на чумната бактерия, съществуващи през днешния ден, и „ възкресени “ посредством събиране останки от ДНК от жертви на чума, заровени в огромни европейски градове, както и генома на нейния хипотетичен предшественик – псевдотуберкулозен микроб.

Въпросната бактерия – Yersinia pseudotuberculosis – много необятно се среща в почвата и нейното попадане в стомашно-чревния тракт провокира тресчица, болки в корема, остра диария и прочие признаци, които съвсем в никакъв случай не приключват със гибел. Предполага се, че преди към 10 000 години тя е придобила няколко нови гена, мутирала е мощно и е дала живот на първия вариант Yersinia pestis, чумния микроб, написа РИА Новости.

Както изяснил екипът на Латем, тези промени са били в действителност относително неголеми и бързотечни. Най-първите варианти на чумния микроб можели да проникват в дробовете, само че не са могли да провокират мощно инфектиране и всеобща гибел на клетките на белодробната тъкан, което през днешния ден приключва със гибел съвсем в 100%.

Подобна дарба те са придобили много бързо вследствие на замяната на една „ писмен знак “ в основния ген Pla, който им оказва помощ да разлагат молекулите на белтъците в заразяваните дробове и кръв, да се развъждат в тази среда, да провокират крах на техните кафези и да се популяризират по организма посредством лимфната система, формирайки печално известните „ бубони “.

На собствен ред този ген бил „ откраднат “ от бактерията на различен микроб вследствие на така наречен водоравен продан на гени. Засега учените не знаят от кое място бъдещата чумна бактерия е взела този ген, само че считат, въз основа на присъщите особености в структурата на Pla, че негов източник са били микроби, обитаващи стомаха на индивида или други бозайници.

Тези две крачки са протекли в рамките единствено на първите генерации Yersinia pestis, след което микробът е почнал да мутира интензивно и да се развива, вследствие на което е зародил възбудителят на черната гибел, Юстиниановата чума и прочие епидемии от Античността и Средновековието.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР