Сравнение между физическото и психическото здраве на равни групи вегетарианци

...
Сравнение между физическото и психическото здраве на равни групи вегетарианци
Коментари Харесай

Вегетарианците са по-болни и по-нещастни от хората, които ядат месо, показва статистически анализ

Сравнение сред физическото и психическото здраве на равни групи вегетарианци и хора, чието меню включва разнообразни количества месо, демонстрира, че измежду вегетарианците има повече заболели и по-често се нуждаят от лекуване против алергии, онкологични и психологични болести, остеопороза, мигрена и други хронични заболявания, в сравнение с месоядните хора. Това обаче не значи, че вегетарианството покачва риска от тези заболявания, тъй като при сравнението не са регистрирани фактори като здравната история или дълготрайните хранителни привички на участниците в него, оповестява " Индипендънт ".

Изследването, направено от Медицинския университет в Грац, Австрия, съставлява моментна фотография на здравето на четири равни по брой и сходни по възраст, полово систематизиране, стандарт и метод на живот хора:

- вегетарианци , които не употребяват месо и имат стеснен банкет на наситени мазнини и холестерол и повишен банкет на плодове, зеленчуци и пълнозърнести артикули.
- месоядци , които с изключение на месо ядат и доста плодове и зеленчуци
- хора, които имат дребен банкет на месо , само че въпреки всичко го имат
- и такива, които натъртват главно на месото в менюто си

Използвани са публични данни и анкети на австрийската здравна работа за общо 1320 индивида - по 330 във всяка група, подбрани тъй че да са съпоставими между тях по всички други индикатори с изключение на по желанията си за месо.

Оказало се, че като се изключи че не ядат месо, като цяло вегетарианците употребяват и по-малко алкохол, пушат по-малко и са по-физически дейни от останалите групи, само че все пак статистиката извежда тъкмо тях като най-често боледуващи и най-често търсещи здравна помощ и лекуване .

 Таблица със заболеваемостта от съществени групи заболявания на четирите подбрани вида хора.<br /><strong>Източник:</strong> <a href=
Таблица със заболеваемостта от съществени групи заболявания на четирите подбрани вида хора.
Източник: Medical University of Graz

Сред групата на вегетарианците има най-голям дял на хората с астма и други алергии , като са наранени над 30%, до момента в който при двете групи на постоянните месоядци този дял е под 20%, а при хората с лимитирана консумация на месо - малко над 20%.

При онкологичните болести се регистрират близо три пъти повече случаи в групата на вегетарианците по отношение на две от другите групи, като тези болести засягат 4.8% от тях. За психологични заболявания и разстройства като меланхолия и тревога статистиката демонстрира съвсем двойно надвишаване над останалите групи, засягайки 9.4% от хората. Вегетарианците се класират по-добре от другите само по индикатора за болести на пикочните пътища и казуса с неконтролируемото изпускане .

Общият извод от разбора е, че " австрийците, които са възприели вегетарианството, са в по-лошо физическо здраве, имат по-лошо качество на живота и по-често се нуждаят от здравна помощ ".

Изследването е посрещнато с остра рецензия и обвинявания към създателите в лобизъм за месопроизводителите . От Медицинския университет в Грац обаче отхвърлят сходни връзки пред медиите и категорично разясняват, че анализът не твърди, че вегетарианството покачва риска от болести, а демонстрира статистика. " Открихме, че вегетарианците страдат по-често от някои заболявания като астма, рак и душевен болести, само че не можем да кажем каква е повода и какъв е резултатът ", разяснява ръководителят на проучването Натали Бъркерт.

Възможно е да вземем за пример поради от дълго време зародило заболяване вегетарианците, попаднали в статистиката, да са изключили месото от хранителния си режим неотдавна като спомагателна мярка за лекуването си. Защото съгласно други нови изследвания, пониженият банкет на калории и месо са фактор за здраве и дългоденствие.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Здравословен живот (15)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР